Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Πότε μπορούμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές; Η αναζήτηση ημερομηνίας, οι εισηγήσεις και οι παγίδες

Πότε μπορούμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές; Η αναζήτηση ημερομηνίας, οι εισηγήσεις και οι παγίδες

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
TRADERS MARKET EUROPE
Εκτύπωση
Τις πιθανές και ευνοϊκότερες ημερομηνίες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί το θετικό «μομέντουμ» από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις για την όσο το δυνατό συντομότερη επιστροφή στις αγορές με δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων. Η επίσπευση της έκδοσης νέων ομολόγων και επιστροφής στις αγορές, σχετίζεται με τη τάση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις ακόμα και αν δεν υπάρχει μεγάλη ασφάλεια στην επένδυση.
Οι εισηγητές αυτής τη πρότασης εκτιμούν ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου άνοιξε ένα δρόμο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις για το επόμενο διάστημα, γεγονός που επιτρέπει υπό τις κατάλληλες συνθήκες να δοκιμαστούν οι αντοχές της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μικρές δοκιμαστικές εκδόσεις, αρχίζοντας ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σχέδιο υποστηρίζεται και από ορισμένα στελέχη των Βρυξελλών, τα οποία εκτιμούν ότι η συγκυρία ευνοεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα στρωθεί πολύ πιο ομαλά ο δρόμος για την κανονική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
Συμπαραστάτες σε αυτή την ιδέα είναι και στελέχη της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πριν διευκρινιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και από την Κομισιόν και από την ΕΚΤ εκτιμούν ότι το καλοκαίρι του 2017 είναι η κατάλληλη εποχή για την ελληνική επιστροφή στις αγορές.
Εμπόδιο στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων μπαίνει η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να δείξει ότι πατά γερά στα πόδια της, αλλά και ο κίνδυνος το ΔΝΤ να δημιουργήσει μέσα στο καλοκαίρι αρνητικό κλίμα για την πορεία του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι θετικές εκτιμήσεις από την πλευρά των ξένων οίκων σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Όλοι οι αναλυτές έως τώρα εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει έναν «καθαρό δρόμο» μπροστά της, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να δεσμευτεί με ημερομηνίες επιστροφής, μεταφέροντας το βάρος των αποφάσεων στο Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι η απόφαση για το χρόνο επιστροφής στις αγορές δεν θα είναι πολιτική, αλλά τεχνική προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Πάντως, σε πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, στο οποίο θα συζητηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα από τα 140, προκειμένου να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης έως τις 5 ή 6 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: