Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ποια είναι η τελική πρόταση για τη διαχείριση των ανασφάλιστων ΙΧ

Ποια είναι η τελική πρόταση για τη διαχείριση των ανασφάλιστων ΙΧ

Στο υπουργικό συμβούλιο θα φτάσει το θέμα - αντιμέτωπη με νέο κύμα δυσαρεστημένων η κυβέρνηση

Ποια είναι η τελική πρόταση για τη διαχείριση των ανασφάλιστων ΙΧ
Ποιος θα το φανταζόταν: για να βρεθεί λύση με τα ανασφάλιστα οχήματα θα χρειαστεί να ασχοληθεί το… υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να δώσει πολιτική διάσταση σε ένα ζήτημα που σε όλες τις σοβαρές χώρες αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Εμείς εδώ θα συζητήσουμε αν πρέπει να δώσουμε και πάλι συγχωροχάρτι σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους νομοταγείς από την εμπλοκή με τη γραφειοκρατία.


Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
  1. Να δοθεί χρονικό περιθώριο στα 1,15 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ να ασφαλίσουν το όχημά τους χωρίς να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ. Για όσους έσπευσαν να πληρώσουν το παράβολο –περίπου 10.500 άτομα μέχρι στιγμής- προτείνει να ακυρωθεί ώστε να έχουν όλοι ίδια μεταχείριση
  2. Κατά την περίοδο προσαρμογής –ένα ή δύο μήνες- οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα ή να ασφαλίσουν το όχημά τους ή να σπεύσουν στην εφορία για να ακολουθήσουν κανονικά τη διαδικασία ακινησίας του οχήματος. Εντοπίστηκαν χιλιάδες περιπτώσεις οχημάτων που εμφανίζονται σε κυκλοφορία ενώ στην πραγματικότητα είναι ακινητοποιημένα.
  3. Μετά τη λήξη της περιόδου προσαρμογής, να επανέλθει το παράβολο το οποίο όμως θα διαφοροποιηθεί προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των 250 ευρώ ειδικά για τους κατόχους μοτοσικλετών.
  4. Να γίνει διασταύρωση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών με τα στοιχεία της αστυνομίας ώστε να εξαιρεθούν από τη λίστα με τα ανασφάλιστα οχήματα τα κλεμμένα.
Η αποδοχή αυτής της πρότασης από την κυβέρνηση ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει στο τέλος της περιόδου προσαρμογής να κάνει εκ νέου τον έλεγχο για να εντοπίσει όσους δεν θα έχουν συμμορφωθεί παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί επί του θέματος. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να ακυρωθούν οριστικά τα παράβολα, δύσκολα αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο. Και αυτό διότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες ότι περισσότεροι από 500.000 ανασφάλιστοι οδηγοί, πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας κάτι που σημαίνει ότι έχουν πλήρη επίγνωση ότι κυκλοφορούν το όχημά τους παράνομα πληρώνοντας απλώς τα τέλη κυκλοφορίας για να αποφύγουν το υπέρογκο πρόστιμο. Επίσης, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: με τα παράβολα έχει βεβαιωθεί ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Δείτε με ένα κλικ αν εμφανίζεται ασφαλισμένο το όχημά σας

H ηλεκτρονική εφαρμογή που "μαρτυρά" αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και που

Δείτε με ένα κλικ αν εμφανίζεται ασφαλισμένο το όχημά σας
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στις τάξεις των οδηγών από την ανάρτηση 1,15 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων για την άμεση ασφάλιση οχημάτων. Τα τηλέφωνα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν σταματάνε καθώς οδηγοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας τηλεφωνούν για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Οχήματα που παραμένουν δηλωμένα στο όνομα πεθαμένων, οχήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας αλλά είναι ανασφάλιστα, οχήματα που είναι σε ακινησία (στο μυαλό των ιδιοκτητών τους) χωρίς όμως να είναι δηλωμένα στην εφορία συμπεριλαμβάνονται στη μακρά λίστα των 1,15 εκατομμυρίων οχημάτων. Πλέον οι οδηγοί τους πρέπει να κινητοποιηθούν. Αν έχουν άδικο, θα πληρώσουν και το παράβολο των 250 ευρώ και το αντίτιμο της ασφάλισης. Αν έχουν δίκιο, θα πρέπει να το βρουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι να μάθουν τι συμβαίνει. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς ταλαιπωρία; Το επικουρικό κεφάλαιο ασφάλισης ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους οδηγούς όχι μόνο για το αν είναι ή όχι ασφαλισμένο το όχημα αλλά ακόμη και για το ποια εταιρεία το έχει ασφαλίσει και μέχρι πότε. Το μόνο που χρειάζεται για να δείτε πώς είναι δηλωμένο το όχημα και που, είναι ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: