Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η Αθήνα περιμένει μεγαλύτερη δόση και καλύτερους όρους για το χρέος

Η Αθήνα περιμένει μεγαλύτερη δόση και καλύτερους όρους για το χρέος

Η Αθήνα περιμένει μεγαλύτερη δόση και καλύτερους όρους για το χρέος

Καλύτερους όρους για την μελλοντική συζήτηση του χρέους θα επιδιώξει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο έχοντας πια ως δεδομένο ότι σε αυτό το Eurogroup θα κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης.
Η προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ μέσω ενός προγράμματος με την Ελλάδα έστω και χωρίς χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην δόση αλλά και στο χρέος έστω και αν η επι της ουσίας συζήτηση για την ελάφρυνση θα αναβληθεί όπως όλοι αναμένουν.
Στο χρέος το όφελος θα προκύψει από αυτή καθ' αυτή την συμμετοχή του Ταμείου. Η ελάχιστη προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι αν δεν υπάρχει τώρα , ότι θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για επαναφορά τους χρέους σε βιώσιμη τροχιά. 

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται την Πέμπτη να ζητήσει διασφαλίσεις για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ένα οδικό χάρτη για την συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης. Ως πρώτο βήμα η Κομισιόν και το ΔΝΤ πιέζουν κυρίως την Γερμανία. 

Ως ένα πρώτο βήμα φαινομενικά σημειολογικό αλλά με πολύ μεγάλη ουσία είναι να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να δεσμευτούν από τώρα ότι θα συμφωνήσουν και θα εφαρμόσουν έτσι κι αλλιώς μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος. 

Αυτό σημαίνει ότι από την κοινή θέση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκλείψει άπαξ και δια πάντως η έκφραση που λέει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί». 

Τούτο διότι σε δύο διαδοχικές εκθέσεις βιωσιμότητας ( το 2015 και το 2016 ) το Ταμείο έχει διαπιστώσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επιπλέον το Ταμείο έχει ως όπλο και την συμφωνία της 25ης Μαίου του 2016 όταν το Eurogroup είχε δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα.
Η Γαλλική Παρέμβαση και το αναπτυξιακό πακέτο
Το επόμενο κέρδος που αναμένεται να έχει η Ελλάδα είναι στον τομέα της ανάπτυξης με μοχλό την Γαλλική πρόταση για το χρέος Σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών κ. Μπρουνό Λε Μέρ για να συζητήσει όχι μόνο την πρόταση για το χρέος, δηλαδή την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον οικονομικό κύκλο της χώρας αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο που θέλει να προωθήσει σε συνεργασία με την Γερμανία.
Αφού δεν θα υπάρξει συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η πρόταση του Παρισιού για σύνδεση της αποπληρωμής των χρεών με τον ρυθμό ανάπτυξης δίνει το έναυσμα να παραστήσει για μια φορά ακόμη και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τον «καλό» της ιστορίας. Εγκλωβισμένος σε μια συζήτηση για το χρέος που δεν ήθελε καθόλου από την αρχή δεν έβαλε στο τραοέζι το σχέδιο του για ένα πρόσθετο πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας. 

Η βοήθεια αυτή μπορεί να παρασχεθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα ( κονδύλια ΕΣΠΑ , ΕΤΕπ , πακέτο Γιουνκέρ ) αλλά και μέσω της υπο σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε θετικό έδαφος.
Σίγουρη μια μεγάλη δόση
Μετά την δοκιμασία της περασμένης εβδομάδας με την ψήφιση των διορθώσεων που επέβαλλαν οι δανειστές σε μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από 15 ημέρες όπως οι συντάξεις οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το αφορολόγητο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται πλέον δεδομένο. 

Το τελικό ύψος της δόσης το ύψος της θα καθοριστεί από την εισήγηση του επικεφαλή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ με βάση τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους. 

Το συνολικό ύψος της θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβαίνει τα 9 δις ευρώ για να καλύψει τα 7,4 δις ευρώ των υποχρεώσεων του Ιουλίου και τουλάχιστον 2 δις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία θα σπάσει σε υποδόσεις οι οποίες θα καταβάλλονται ανάλογα με την πορεία αποπληρωμών των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: