Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Πληρώνουν οι επαγγελματίες τις εισφορές τους; -Τι δείχνουν τα στατιστικά

Πληρώνουν οι επαγγελματίες τις εισφορές τους; -Τι δείχνουν τα στατιστικά

Ανησυχία για το παρόν και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αν μελετήσει κάποιος τα στοιχεία εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς. Ο δείκτης εισπραξιμότητας –δηλαδή το ποσό που μπήκε στα ταμεία του κράτους ως ποσοστό του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε- ανήλθε στο 63,42%. Δηλαδή, σε σύνολο 915 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τελικώς τα 580 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά σε επίπεδο ατόμων, από τα 1.227.414 ανθρώπους που παρέλαβαν ειδοποιητήριο έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής οι 834.850. Δηλαδή 392.564 άτομα δεν πληρώνουν καθόλου εισφορές κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από μόνο του το στοιχείο ότι ο ένας στους τρεις δεν πληρώνει εισφορές είναι άκρως ανησυχητικό. Και αυτό διότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, οι 8 στους 10 είχαν σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τα ποσά που πλήρωναν μέχρι και το τέλος του 2016. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα έφερνε και αύξηση του συντελεστή εισπραξιμότητας. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν δεν έχει συμβεί ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά.
Στο τέλος του μήνα, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα αποκαλυφθούν τα εισοδήματα των επαγγελματιών για το 2016. Βάσει αυτών θα γίνει ο νέος υπολογισμός των εισφορών για το 2017 και η τελική εκκαθάρισή τους. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, το ποσό που έχει ήδη βεβαιωθεί, να μειωθεί αισθητά καθώς όσοι εμφάνισαν το 2015 υψηλά εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ρίξουν την επιβάρυνση.
Προς το παρόν, τον… λογαριασμό των πληρώνουν οι μισθωτοί. Οι ασφαλιστικές εισφορές τους, έχουν φτάσει στο τετράμηνο στα 4,866 δις. ευρώ έναντι 4,285 δις. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αυτή η αύξηση των 581 εκατ. ευρώ, καλύπτει την τρύπα τους ελεύθερους επαγγελματίες και με το παραπάνω. Αποκαλύπτει δε ότι το σχέδιο του ΔΝΤ για μετατροπή των Ελλήνων σε «μισθωτούς» (και επομένως ελεγχόμενους πλήρως) δουλεύει ρολόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: