Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Έρχεται υπουργική απόφαση για τις Κυριακές. Ποια είναι τα επόμενα μέτωπα για άνοιγμα των αγορών.

Έρχεται υπουργική απόφαση για τις Κυριακές. Ποια είναι τα επόμενα μέτωπα για άνοιγμα των αγορών.

20
Η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν κατατεθεί με τη μορφή των γνωστών εργαλειοθηκών, (σ.σ. Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) καθώς και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τόσο στο πλαίσιο της ίδρυσης των επιχειρήσεων, όσο και σ΄αυτό της λειτουργίας τους, αποτελούν τα βασικά νέα προαπαιτούμενα που θέτει Κομισιόν για το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ των 113 νέων προαπαιτουμένων που καταγράφονται στην έκθεση συμμόρφωση της Κομισιόν για την Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν σταδιακά, αλλά με σαφές χρονοδιάγραμμα, έως τον Ιούνιο του 2018.
Κομβικής, επίσης σημασίας, χαρακτηρίζονται και οι παρεμβάσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ, πάλι έως το τέλος του μήνα, θα πρέπει να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των σημείων όπου τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές από το Μαϊο έως τον Οκτώβριο.
Οι υποχρεώσεις εντός του Ιουνίου
Αν και ο Ιούνιος «λήγει» την … προσεχή Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις Κυριακές, καθώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφισθεί από τις αρχές Μαϊου.
Συγκεκριμένα, η υποχρέωση της κυβέρνηση σχετίζεται με τον ακριβή προσδιορισμό των περιοχών στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, του παραλιακού μετώπου της Αττικής και της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τις Κυριακές κατά το προαναφερόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργική απόφαση δεν αφορά το δήμο Αθηναίων, στον οποίο τα καταστήματα, βάσει του νόμου, μπορούν να είναι ανοικτά σε όλη την επικράτειά του. Στελέχη του υπουργείου, επισημαίνουν, ότι η συγκεκριμένη δέσμευση θα υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
Οι δημόσιες συμβάσεις
Εντός του μήνα, αν και δύσκολο να υλοποιηθούν, απαιτούνται και δύο μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Συγκεκριμένα, ορίζονται ως προαπαιτούμενα, η συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό), αλλά και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
Τον Ιούλιο 2017
Για τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο, η κυβέρνηση υποχρεούται να προχωρήσει στην υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ με εξαίρεση 11 προτάσεις. Πάντως αν και στο μέτωπο αυτό, έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος, η υιοθέτηση όλων προτάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙΙ (σ.σ. αριθμούν τις 354) φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή.
Εντός του ίδιου μήνα, θα πρέπει να υιοθετηθούν τέσσερις συστάσεις που έχουν απομείνει από τη δεύτερη εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες και το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Πάλι, εντός Ιουλίου, στο πλαίσιο απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην θέσπιση νέας νομοθεσίας για τα λατομεία, αλλά και να ανακοινώσει τα ευρήματα των μελετών (εκ των υστέρων αξιολόγηση) που σχετίζονται με τις επιδράσεις στην οικονομία και την αγορά από την εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ.
Σε αυτές βασικά περιλαμβάνονται οι αξιολογήσεις για την διεύρυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε ημέρες, στις επτά, η απελευθέρωση των σημείων διάθεσης του βρεφικού γάλακτος, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου κ.ο.κ.
Το Σεπτέμβριο
Το Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων στον εξορυκτικού τομέα, στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών, όπως έχει προηγηθεί για τις επιχειρήσεις των τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το Νοέμβριο
Αντίστοιχα, το Νοέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οικοδομικών υλικών. Συνολικά, οι προτάσεις αυτές, αριθμούν τις 372.
Το α’ εξάμηνο του 2018
Τέλος, στο ευρύτερο κεφάλαιο «Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον» έως τον Ιούνιο του 2018 το υπουργείο καλείται να προβεί στην επαναξιολόγηση του νέου καθεστώτος αδειοδότησης των επιχειρήσεων που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2015, ενώ στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί το πλαίσιο των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν.
Πηγή:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: