Του Σπύρου Δημητρέλη
Λιγότερες από είκοσι ημέρες απομένουν στους φορολογούμενους προκειμένου να εκπληρώσουν την κυριότερη ετήσια φορολογική τους υποχρέωση, την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η διαδικασία εδώ και μερικά χρόνια γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο –πλην ελαχίστων περιπτώσεων γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από άσκοπες επισκέψεις στην εφορία, απώλεια χρόνου, εκνευρισμό και ταλαιπωρία. 
Ωστόσο, ακόμη και αν η ηλεκτρονική υποβολή που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή στο εικοσιτετράωρο και οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων εμφανίζει ώρες αιχμής όπου παρατηρείται το "αδιαχώρητο" και δοκιμάζονται οι αντοχές του και ώρες όπου είναι σχεδόν άδειο. Όταν είναι άδειο η διαδικασία υποβολής είναι ταχύτατη, ενώ όταν είναι φορτωμένο χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να εκτελεστούν οι διάφορες εντολές καταχώρησης.
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών. Οι καλύτερες ώρες για να υποβάλει κάποιος τη φορολογική του δήλωση είναι –και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη οι βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Από τα μεσάνυχτα έως και τις 8 το πρωί υποβλήθηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες μόλις 7.723 δηλώσεις. Η καλύτερη ώρα για την υποβολή της δήλωσης είναι από τις 3 έως τις 4 το πρωί με μόλις 206 δηλώσεις. Με το που ξεκινά μια εργάσιμη ημέρα ο ρυθμός ανεβαίνει και το taxisnet αρχίζει να σηκώνει βάρος. 
Από τις 8 έως τις 9 το πρωί υποβλήθηκαν 13.027 δηλώσεις, από τις 9 έως τις 10 άλλες 38.691 δηλώσεις και από τις 10 έως τις 58.240. Ο ρυθμός υποβολής κορυφώνεται από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι με 62.439 που είναι και η μεγαλύτερη ωριαία υποβολή δηλώσεων και η χειρότερη ώρα για να υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του.
Από το μεσημέρι και μετά ο ρυθμός υποβολής αρχίσει και υποχωρεί. Από τις 12 έως τη μία υποβλήθηκαν 56.804 δηλώσεις, από τη 1 έως τις 2 υποβλήθηκαν 44.898 δηλώσεις, από τις 2 έως τις 3 υποβλήθηκαν 30.096, από τις 3 έως τις 4 υποβλήθηκαν 21.493 δηλώσεις και από τις 4 έως τις 5 υποβλήθηκαν 20.342. Από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα είναι και η καλύτερη ημερήσια ώρα για την υποβολή της δήλωσης λόγω περιορισμένης… προσέλευσης των φορολογούμενων.
Από τις 5 και μετά αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει ο ρυθμός υποβολής με τη χειρότερη ώρα να είναι από τις 7 έως τις 8 με 52.732 φορολογικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου.