Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους καταναλωτές να μην κάνουν κάνουν χρήση των σκευασμάτων «One Slim plus», «Hot Rod» και «X-drive», διότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία του χρήστη.
Ο ΕΟΦ, που ενημερώθηκε για τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την αρμόδια υπηρεσία φαρμάκου της Δανίας (Danish Medicines Agency-DMA), εξηγεί ότι «τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινήθηκαν, πιθανόν μέσω διαδικτύου, ως συμπληρώματα διατροφής και δεν αποκλείεται η διάθεσή τους, δια της ίδιας οδού και στη χώρα μας».
Όπως υπογραμμίζει, η χρήση τους ενέχει κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή διότι τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες χωρίς αυτές να αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Πιο συγκεκριμένα:
– Το προϊόν «One Slim plus», που βοηθά στην απώλεια βάρους, περιέχει σιβουτραμίνη και ιχνοποσότητες απομεθυλιωμένης σιβουτραμίνης.
Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική.
– To προϊόν «Ηοt Rod» (για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικότητας) περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη και το αντιβιοτικό οξυτετρακυκλίνη, ενώ το προϊόν «X-Drive» (για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικότητας) περιέχει σιλδεναφίλη και ιχνοποσότητες υοχιμβίνης.
Η σιλδεναφίλη περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα με ένδειξη τη στυτική δυσλειτουργία και η χρήση της συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές «σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένο προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ».
Υπογραμμίζει δε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Πηγή: http://www.efsyn.gr