Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Στον αέρα χιλιάδες πρόστιμα φοροδιαφυγής μετά το μπλόκο από το ΣτΕ

Στον αέρα χιλιάδες πρόστιμα φοροδιαφυγής μετά το μπλόκο από το ΣτΕ

Οι παρατάσεις που δίδονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
ston-aera-xiliades-prostima-forodiafugis-meta-to-mploko-apo-to-ste
 
Τα κυβερνητικά σχέδια για τόνωση των εσόδων από τα λεγόμενα «μη παραμετρικά μέτρα» και κυρίως από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσα από τον έλεγχο πότε της μιας λίστας (Λαγκάρντ) και πότε της άλλης (Μπόργιανς) ουσιαστικά ανατράπηκαν οριστικά μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αποκλειστικά στην 5ετία.
Οι παρατάσεις που δίδονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια κρίθηκαν αντισυνταγματικές κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι λίστες ελέγχου που με βάση τις εξαγγελίες του 2015 θα απέφεραν δισεκατομμύρια, αδειάζουν σχεδόν εξ ’ολοκλήρου.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αρμόδια για τους περισσότερους φορολογικούς ελέγχους Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς ουσιαστικά ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό ειδικά των δύο μεγάλων ελεγκτικών κέντρων: του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) αλλά και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ).
Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ αλλά και την πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων –χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που έκρινε ότι οι καταθέσεις σε ημεδαπές ή αλλοδαπές τράπεζες με εμβάσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικά στοιχεία και να δικαιολογήσουν την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή την παράταση της παραγραφής- πολλές από τις εκκρεμείς υποθέσεις με τις περίφημες λίστες ουσιαστικά παραγράφονται χωρίς οι φορολογικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου.
Η ΑΑΔΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, θα περιμένουν  να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να στείλουν καινούργιες οδηγίες στα ελεγκτικά κέντρα και στις εφορίες. Πλέον θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες υποθέσεις κλείνουν οριστικά ως παραγεγραμμένες μετά την απόφαση του ΣτΕ αλλά και ποιες παραμένουν ανοικτές και για πόσο. Επίσης, η ΑΑΔΕ θα κληθεί να αλλάξει τον ελεγκτικό προγραμματισμό προκειμένου να προλάβει την παραγραφή εκκρεμών υποθέσεων που βρίσκονται ένα βήμα από το να παραγραφούν και αυτές.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο η χθεσινή απόφαση θα οδηγήσει και στην ακύρωση προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί από τα ελεγκτικά κέντρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει κύμα προσφυγών κατά αποφάσεων καταλογισμού προστίμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση έχουν δείξει και οι δανειστές οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις ελεγκτικές επιδόσεις της ΑΑΔΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: