Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μείωση εσόδων στο τετράμηνο παρά την αύξηση έμμεσων φόρων

Μείωση εσόδων στο τετράμηνο παρά την αύξηση έμμεσων φόρων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς οι πρόσφατες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα τα έσοδα που απέφεραν στα κρατικά ταμεία να υπολείπονται κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στα τσιγάρα (απλά και ηλεκτρονικά), καθώς και η κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά δεν έφεραν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Η ίδια αρνητική εικόνα και στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος τα οποία είναι μειωμένα κατά 190 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν προβληματισμό, ωστόσο, ανάλογη πορεία παρουσίαζαν τα έσοδα του προϋπολογισμού και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και μάλιστα μέχρι το Ιούνιο του 2016 η πορεία τους ήταν πτωτική.

Αυτό, πάντως, δεν καθησυχάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία δεν προεξοφλούν αυτή τη στιγμή ότι η υστέρηση που καταγράφεται είναι συγκυριακή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κενό θα καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον φόρο εισοδήματος (η πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου) και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους θα ξεπεράσουν τον στόχο. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού φέτος σε σχέση με το περυσινό έτος. Μάλιστα, οι ελεγκτικές αρχές σε αντίθεση με το 2016 προετοιμάζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή τουλάχιστον στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πάντως, η πτωτική πορεία των εσόδων δεν δημιούργησε ζημία στη συνολική εικόνα του προϋπολογισμού, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 798 εκατ. ευρώ. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό το υψηλό πλεόνασμα συνεχίστηκε η τακτική της συμπίεσης των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΓΛΚ:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 827 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017, ενώ του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 190 εκατ. ευρώ ή 8,7%.

• ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 4,1%.

• ΦΠΑ καπνού κατά 60 εκατ. ευρώ ή 30,4%.

• ΦΠΑ λοιπών κατά 143 εκατ. ευρώ ή 3,4%.

• ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 102 εκατ. ευρώ ή 6,8%.

• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 180 εκατ. ευρώ ή 21,7%.

• Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 12 εκατ. ευρώ ή 10,6%.

• Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 127 εκατ. ευρώ ή 37,0%.

• Εσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 411 εκατ. ευρώ ή 30,1%.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.262 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 284 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (978 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 742 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του Δημοσίου και στο τετράμηνο είναι συγκρατημένες. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,907 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,159 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: