Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.

Δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.




Απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τη φορολογική εναρμόνιση και φοροαποφυγή στην ΕΕ.
H Κομισιόν, στην απάντηση που έδωσε μέσω του Επιτρόπου της Π. Μοσκοβισί, υπενθυμίζει ότι το 2015 είχε εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια και να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και αναφέρει ότι μέτρα, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
Ακόμα σημειώνει ότι εξετάστηκε από την Επιτροπή πώς μπορεί να οικοδομηθεί μελλοντικά ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς την ανάπτυξη και ισχυρό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό ως στόχο, τον Οκτώβριο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).
Ο κ. Μοσκοβισί συνεχίζει, αναφέροντας ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη μέλη εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Τέλος αναφέρει πως η Επιτροπή, μαζί με τη Eurostat, συνεργάζονται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» τον Μάρτιο του 2015 σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ και εκτιμήσεων της Επιτροπής ότι αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Φορολογική εναρμόνιση και φοροαποφυγή στην ΕΕ
Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» τον Μάρτιο του 2015 σχετικά με τη φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ, προκύπτει ότι οι 50 μεγαλύτεροι όμιλοι στην Ευρώπη διατηρούν στην κατοχή τους 4.748 θυγατρικές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. Το πρόβλημα προκύπτει όταν τέτοιες περιπτώσεις κραυγαλέας φοροαποφυγής γίνονται με νομιμοφανή τρόπο και μάλιστα χωρίς να συναντούν εμπόδια από τα κράτη-μέλη ή την ίδια την ΕΕ. Υπολογίζεται ότι, σύμφωνα και με στοιχεία της Επιτροπής, η φοροαποφυγή αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.
Aκόμα και οι ηγέτες των G20, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, έχουν ορίσει ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 750 εκατομμύρια θα πρέπει να παράγουν αναλυτικές εκθέσεις με τα φορολογικά τους στοιχεία.
Με δεδομένο ότι αυτό το όριο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καθώς και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη μέλη η έλλειψη επαρκών φορολογικών εσόδων οδηγεί σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών;
2) Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;
Απάντηση του Επιτρόπου Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (29.5.2017)
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσον αφορά στην εναρμόνιση των προσεγγίσεων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ. Από το 2015, η Επιτροπή έχει εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να συντονίσει την απόκριση της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μεταρρύθμισης συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τα κράτη-μέλη, ενώ κάποιες, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, το θεματολόγιο της ΕΕ για τη φορολόγηση των εταιρειών εξέτασε και ευρύτερα το πώς μπορεί να οικοδομηθεί για το μέλλον ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς την ανάπτυξη και ισχυρό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό τον στόχο κατά νου, τον Οκτώβριο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).
Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη. Επί του παρόντος, δεν είναι διαθέσιμα ακριβή αριθμητικά στοιχεία ανά κράτος-μέλος, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως  στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Eurostat) συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: