Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Παρεμβάσεις σε κρατικά φέσια, συντάξεις, φόρο ναυτιλίας και ΔΕΣΦΑ πριν τη δόση

Παρεμβάσεις σε κρατικά φέσια, συντάξεις, φόρο ναυτιλίας και ΔΕΣΦΑ πριν τη δόση

11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Παρεμβάσεις σε κρατικά φέσια, συντάξεις, φόρο ναυτιλίας και ΔΕΣΦΑ πριν τη δόση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:40
Της Δήμητρας Καδδά
Οι "ουρές" της αξιολόγησης και των 140 προαπαιτούμενων που ζητούν μέχρι "κεραίας" αυτή τη φορά οι θεσμοί επιχειρείται να λήξουν από σήμερα και έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η έγκριση του πακέτου δόσεων.
Μία πρώτη διπλή "αποτίμηση" θα γίνει την Πέμπτη. Συνεδριάζει το EuroWorkingGroup και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα παρουσιάσει την "πρόοδο" στους υπουργούς που έχουν και απαιτήσεις... εκτός προαπαιτούμενων (διώξεις σε στελέχη ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ). Αναμένεται να αποτυπωθεί επίσης η πρόοδος στην ψήφισή τους από τα κοινοβούλια κρατών μελών αλλά και το σημείο που βρίσκεται ο ESM αναφορικά με την εκταμίευση του πακέτου που σχεδιάζεται να γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Αλλά και στην Αθήνα δίδεται η ευκαιρία για διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε "υψηλότερο" επίπεδο, με την "κάθοδο" του κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist σε πάνελ στο οποίο θα μετέχει και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (σ.σ. στο ίδιο συνέδριο την Τετάρτη θα παρελάσουν στελέχη όλων των θεσμών). 
Οι "αστερίσκοι" αφορούν 3 επί συνόλου 4 προαπαιτούμενων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (το τελευταίο που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων πήρε παράταση για τον Σεπτέμβριο) καθώς και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αποπληρώνει οφειλές του κράτους προς ιδιώτες (το 90% του ποσού των δόσεων των 3,5 δισ. ευρώ που έλαβε το 2016 με την 1η αξιολόγηση).
Τα φέσια αυξάνονται
Οι οφειλές προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ναι μεν φέτος δεν κατέγραψαν την ίδια "έκρηξη" με αυτή που συνέβη πέρυσι και το 2015 όταν και πάλι είχε καθυστερήσει η αξιολόγηση αλλά σημάδια ανόδου υπάρχουν. Στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν στα 6,3 δισ. ευρώ (δηλαδή είχαν μειωθεί κατά 97% ή κατά 3,38 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο) και στο τέλος Απριλίου ήταν στα 6,46 δισ. ευρώ, δηλαδή είχαν μειωθεί κατά 93% ή κατά 3,26 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Πλέον οι θεσμοί περιμένουν πιο πρόσφατα στοιχεία για να δουν τι έγινε τους τελευταίους μήνες. Και μένει να φανεί αν θα ζητήσουν και πρόοδο ανά... τομέα. Και τούτο διότι στις οφειλές από φόρους, καταγράφεται πρόοδος, αλλά σε μία άλλη κατηγορία, στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, η δαπάνη του τελευταίου έτους είναι μειωμένη μόνο κατά 76 εκατ. ευρώ...
Αναφορικά με το τι θα γίνει εφεξής με τις οφειλές προς ιδιώτες, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Το τεχνικό μνημόνιο αναφέρει ότι για την υποδόση του Φθινοπώρου (800 εκατ. ευρώ) απαιτείται έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οποία θα εκτιμά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εκκαθάριση καθαρών καθυστερήσεων ύψους τουλάχιστον 150% του ποσού της προηγούμενης εκταμίευσης που έχει διατεθεί για εκκαθάριση καθυστερήσεων (δηλαδή των 800 εκατ ευρώ). Και ότι εφεξής θα πρέπει να χρηματοδοτεί το κράτος σε αναλογία 1:2 σε σχέση με τις δόσεις την εκκαθάριση καθυστερήσεων...
Οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Απριλίου υπολογίζονται σε 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσης, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.  
 
Οι 3 αστερίσκοι
Το πρώτο από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι η εθελοντική συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον κρατικό προϋπολογισμό και για το 2018. Το συγκεκριμένο έσοδο έγινε δεκτό σήμερααπό τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως δεσμεύθηκαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, για ένα μόνο επιπλέον έτος. 
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το προαπαιτούμενο για τον επαναϋπολογισμό τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση το νέο νόμο (στο τέλος Μαΐου είχε γίνει το 6% και εκκρεμούσε το υπόλοιπο 4%). Εν τω μεταξύ ξεκινά ο νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Ως προθεσμία για την καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2017.
Αναφορικά με το 4ο προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένεται το πόρισμα της GRECO (το φθινόπωρο), με τις ελληνικές αρχές να έχουν δεσμευτεί πως μετά την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού, θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία καταλλήλως.
Η συμφωνία
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα κείμενα των μνημονίων,  περιλαμβάνεται ρήτρα επανεξέτασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ το 2018. Ορίζεται ότι "σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα διευρυνθεί και οι φορολογικοί συντελεστές θα προσαρμοσθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εσόδων για τη διατήρηση του φορολογικά ουδέτερου χαρακτήρα της μεταρρύθμισης". Ορίζεται δε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασιστούν στο τέλος του 2017 για να εφαρμοσθούν το 2018 και ότι τα εκκαθαριστικά με τις νέες αντικειμενικές θα εκδοθούν έως το τέλος Αυγούστου του 2018.
Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων εκτός τραπεζών φέτος αναμένονται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται το 2018. Από το 2019 και μετά έως το 2050 αναμένεται μία ροή εσόδων ιδιωτικοποιήσεων της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Τα συνολικά έσοδα ιδιωτικοποιήσεων από τράπεζες και άλλα περιουσιακά στοιχεία αναμένονται στα 17 δισ. ευρώ μεταξύ του 2017 και του 2060, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ συνδέονται με τις ΔΕΚΟ και αφορούν όπως επισημαίνεται "μόνο στις πράξεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί".
Επιπλέον, αναφέρεται στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν σταδιακά στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060 (για να βγει μέσος όρος πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 στο 2,4% του ΑΕΠ και την περίοδο 2023-2060 στο 2,2% του ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: