Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Έως τον Νοέμβριο θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ

Έως τον Νοέμβριο θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ

Έως τον Νοέμβριο θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ

Έως φέτος τον Νοέμβριο θα έχουν απονεμηθεί οι 138.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν, δήλωσε στη Βουλή ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο την απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων έως τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, Αν. Καποτάς, δήλωσε ότι του χρόνου τέτοια εποχή «δεν θα μιλάμε για καμία εκκρεμότητα στις αιτήσεις εφάπαξ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη Βουλή, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 264.921 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και 62.652 αιτήσεις για εφάπαξ. Από τις συντάξεις, οι 138.899 αφορούν σε κύριες συντάξεις, από τις οποίες οι 60.957 αιτήσεις κατατέθηκαν πριν την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου (31.5. 2016) και οι 77.942 μετά την έναρξη του νόμου. Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 62.652 αιτήσεις εφάπαξ και 126.022 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης.
Ο κ. Μπακαλέξης ανέφερε ότι στόχος του ΕΦΚΑ είναι να απονέμονται οι εκκρεμείς συντάξεις με ρυθμό 20.000 κάθε μήνα με στόχο έως τον Νοέμβριο να εκκρεμούν περίπου 60.000 με 70.000 (νέες αιτήσεις), οι οποίες και θα ικανοποιούνται εντός τριών μηνών. Ήδη, όπως είπε ο διοικητής, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός εκδόθηκαν 9.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Υπέρβαση του στόχου εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι οι 344.000 κατώτατες συντάξεις θα έχουν αύξηση κατά τουλάχιστον 48 ευρώ και πρόσθεσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 (όταν λήγει το πάγωμα που έχει επιβληθεί με το μνημόνιο), θα υπάρξει αύξηση σε όλες τις συντάξεις. Ο υφυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ κατά 4% σε σχέση με τους στόχους για το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου 2017, που δημοσιοποίησε ο κ. Μπακαλέξης, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ (υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%) και από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών στα 781 εκατ., έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών Δημοσίου υπολείπεται κατά 71 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ - υπέρβαση 37 εκατ. ευρώ - ενώ οι αποδόσεις περιουσίας, εκτός ΔΕΗ, ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες - ωστόσο - για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μπακαλέξης .
Η αντιπολίτευση
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την πλευρά τους, αμφισβήτησαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποστηρίζοντας ότι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα, «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». Σε αντιδιαστολή των όσων ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είπε πως θα «γονατίσουν» όσοι πάρουν τα εκκαθαριστικά το 2019, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι δεν συνέχισε το έργο του «'Ατλαντα» (ηλεκτρονική καταγραφή των ένσημων των εργαζόμενων) και κατήργησε το σύστημα «Ήλιος» (καταγραφή συνταξιοδοτικών παροχών και καταγραφή των συντάξεων) το οποίο επανυπέβαλε η τρόικα με ταπεινωτικό τρόπο.
«Ο Ήλιος, έκρυβε στοιχεία και έπρεπε να εκκαθαριστεί» αντέτεινε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ για αναληθή ισχυρισμό, σε ότι αφορά την πλατφόρμα «'Ατλας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Αθ. Τάγαρης, επισημαίνοντας πως αντιθέτως το σύστημα αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι υπήρξε μείωση των κατώτατων συντάξεων κατά 74 ευρώ. «Θα επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Όπως επιβεβαιώθηκε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων», ανταπάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
B��

Δεν υπάρχουν σχόλια: