Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, επισκέπτεται την Αθήνα αύριο και μεθαύριο για σειρά επαφών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Οι ευρωβουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων και θα έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Στην αποστολή θα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Γιώργος Κύρτσος.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.


Χαρίτσης: Η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων

Χαρίτσης: Η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων

H αναπτυξιακή τράπεζα, η σύσταση της οποίας αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει και απ’ ευθείας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και να καλύπτει χρηματοδοτικά κενά, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Εποχή».
«Δεν θα ανταγωνιστεί ευθέως τις τράπεζες, θα καλύψει όμως κατηγορίες και κλάδους που οι συστημικές τράπεζες δεν τις αγγίζουν, π.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου και κοινωνικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλώς μια τράπεζα, αλλά ένας ολόκληρος πυλώνας σημαντικός και χρηματοδοτικά αλλά και ως εργαλείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας πολιτικής».
«Έχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία τώρα, βάσει του πλαισίου, την εμβαθύνουμε. Με βάση επίσης την απόφαση (του Eurogroup), συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών στο ΕΣΠΑ», είπε ο Χαρίτσης, προσθέτοντας:
«Φυσικά οι επενδύσεις δεν θα έλθουν με εντολή του Eurogroup, διαμορφώνεται όμως ένα θετικό περιβάλλον. Σε ότι αφορά τα εργασιακά, δίνουμε μία διαρκή μάχη στην οποία έχουμε επιτύχει και σημαντικές νίκες, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων το 2018».
Αναφερόμενος στις επενδύσεις και την ανάπτυξη υπογραμμίζει ότι «για μας βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να έχει πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά, να είναι δίκαιη, να κατανέμεται με μεγαλύτερη ισορροπία και γεωγραφικά – περιφερειακά και κοινωνικά. Αλλά να είναι και διατηρήσιμη, όχι όπως η φούσκα του παρελθόντος. Άρα, επικεντρώνουμε σε πιο δομικές παρεμβάσεις που ωθούν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο εδράζεται σε στέρεες βάσεις».