Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Επιχείρηση “δώστε κάτι και στους Έλληνες” ενόψει Eurogroup

Επιχείρηση “δώστε κάτι και στους Έλληνες” ενόψει Eurogroup

“Κάναμε ότι μας ζητήσατε, δώστε κάτι”. Μπορεί στη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας αυτή η φράση να μην λέγεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, η ουσία όμως δεν αλλάζει και πολύ. Η Αθήνα, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης θέλει να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα. Και αν το “όνειρο” του χρέους εγκαταλείπεται σιγά-σιγά -ούτως ή άλλως ο μέσος πολίτης που έχει βιώσει το τι σημαίνει μέτρα δεν θα αντιληφθεί άμεσα στην τσέπη του μια επιμήκυνση ή μια ακόμη περίοδο χάριτος- αναζητούνται τα ανταλλάγματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και θα κάνουν και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούν χωρίς πολλά προβλήματα τις εκλογικές τους περιφέρειες μέσα στο καλοκαίρι μετά το πολλαπλό “ναι σε όλα” που είπαν. 
Οι «αντιπαροχές» αναζητούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της τόνωσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητας. Το δεύτερο ζητούμενο, μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκταμίευση αυξημένης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα εγκριθεί μια δόση της τάξεως των 9 δις. ευρώ, τότε το ποσό που θα «περισσέψει» από την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ή ακόμη και τα 2 δις. ευρώ.
Στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Πέμπτης, αναμένεται να βρεθούν:
  1. Μια καλύτερη για την ελληνική πλευρά διατύπωση –σε σχέση με αυτή που είχε γίνει τόσο στη συμφωνία της 22ας Μαίου του 2016 όσο και σε αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο της συμφωνίας της 22ας Μαίου του 2017- για το ελληνικό χρέος.
  2. Η σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα. Στην ενημέρωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζερι Ραις ήταν σαφής: βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το Plan B που προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να υπάρξει χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου. Το plan Β ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία για το χρέος παρά μόνο συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Το γεγονός ότι ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πλήρη συμφωνία, έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Υπαναχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα ενώ, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο επικεφαλής του EurogroupΓερούν Νταϊσενμπλουμ υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που θέλουν η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το παρόν στη συνεδρίαση του Eurogroup θα δώσει και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
  3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018. Είναι πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο προστέθηκαν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό των μέτρων μέσα από το πάγωμα των συντάξεων. Το ζητούμενο πλέον είναι αν στο κείμενο της τελικής συμφωνίας θα υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας και για την περίοδο μετά το 2022.
  4. Οι «οικονομικές αντιπαροχές» που θα δοθούν στην Ελλάδα όπως το ύψος της δόσης αλλά και ένα πιθανό «πακέτο» για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν στην «Ν» ότι το ενδεχόμενο να δοθεί ένα τέτοιο πακέτο έχει συζητηθεί πριν από το Eurogroup της 22ας Μαίου και είναι πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι (αν και όχι βέβαιο).
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό. Μένει να φανεί αν η διατύπωση της (ενδεχόμενης) συμφωνίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να υπάρξει μια επιπλέον παροχή προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έστω και σε «δεύτερο χρόνο».
Η Σύνοδος Κορυφής
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση, είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το ελληνικό ζήτημα να κλείσει την Πέμπτη και να μην χρειαστεί η παραπομπή στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Όσοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητας της επίτευξης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, επικαλούνται την πίεση του χρόνου. Ενδεχόμενη παράταση της αγωνίας μέχρι τη Σύνοδο της 22ας Ιουνίου, θα σήμαινε στην πράξη ότι η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα γινόταν μερικά 24ωρα, ενδεχομένως και ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό διότι ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληγαν σε μια απόφαση, θα χρειαζόταν μια ακόμη έκτακτη αυτή τη φορά, συνεδρίαση του Eurogroup για να γίνει πιο «συγκεκριμένη» η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και φυσικά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της δόσης κάτι που ούτως ή άλλως προϋποθέτει 2-3 εβδομάδες προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: