Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τα POS, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η λοταρία των... φτωχών

Τα POS, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η λοταρία των... φτωχών

Στο φιλότιμο των Ελλήνων ποντάρει πλέον το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο θησαυρός της λοταρίας αποδεικνύεται άνθρακας

Τα POS, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η λοταρία των... φτωχών
Άνθρακες ο θησαυρός των POS. Όσοι ονειρεύονταν πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια ως «έπαθλα» των κληρώσεων –όπου τον ρόλο των λαχνών θα παίζουν οι αποδείξεις- θα μείνουν με την… όρεξη. Το υπουργείο Οικονομικών, θα ενεργοποιήσει τις λεγόμενες λοταρίες μοιράζοντας ως έπαθλο όχι περισσότερα από 1000 ευρώ σε 1000 τυχερούς ανά μήνα.
Η λιτότητα, επηρεάζει και τις λοταρίες καθώς ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι το κόστος των επάθλων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όσον αφορά στα σενάρια περί αξιοποίησης των… κατασχεμένων (από ΙΧ μέχρι και ακίνητα) μάλλον θα μείνουν στα συρτάρια καθώς ούτε νομική φόρμουλα έχει βρεθεί ούτε χρόνος υπάρχει για να προχωρήσει κάτι τέτοιο.
Στο συρτάρι θα παραμείνουν και άλλα σχέδια όπως το να συλλέγουν οι φορολογούμενοι πόντους κάθε φορά που θα πραγματοποιούν μια συναλλαγή με την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Το πολύπλοκο του πράγματος οδήγησε το υπουργείο στο να ακολουθήσει την πιο απλή, για την ώρα λύση, του να δίδεται ένα έπαθλο 1000 ευρώ σε μόλις 1000 φορολογούμενους ανά μήνα. Με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα είναι εξαιρετικά αβέβαιο το κατά πόσο η διαδικασία της λοταρίας θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με το παζάρι που κάνουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις (πλήρωσε με μετρητά και θα κερδίσεις μεγάλη έκπτωση), το «έπαθλο» της φοροδιαφυγής που θα αποδίδει ο καταστηματάρχης, θα είναι και άμεσης απόδοσης και δεδομένο σε σχέση με το 1000άρικο της λοταρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: