Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κερδίζουμε το QE - Παγώνει, προσωρινά, η «ονομαστικοποίηση» του χρέους

Κερδίζουμε το QE - Παγώνει, προσωρινά, η «ονομαστικοποίηση» του χρέους

Κερδίζουμε το QE - Παγώνει, προσωρινά, η «ονομαστικοποίηση» του χρέους
Σε σύνθετες επιλογές φαίνεται να οδηγούνται οι δανειστές σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Γιατί είναι πρόωρο να διακρίνει κανείς «νικητές» και «ηττημένους».
Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται ενδείξεις που αποτυπώνουν κέρδη στο κομμάτι του QE. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν, τώρα, κατοχυρώσεις, αλλά και εναλλακτικούς σχεδιασμούς. Όλη η συζήτηση, τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να επικεντρώνεται στο πως ο ένας (ΕΚΤ) θα αποδεσμευτεί από τον άλλον (ΔΝΤ), με αντικείμενο -πάντα- τη βιωσιμότητα του χρέους. Η πιθανότητα να κερδίσουμε πολλά στην παρούσα φάση και πολλά περισσότερα τον Οκτώβριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Η Αθήνα, πάντως, προτάσσει σθεναρά την υπόθεση του χρέους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αποδεχθεί ένα άλλο πλαίσιο, εξίσου συμφέρον. Το επείγον, εξάλλου, δεν είναι η ρύθμιση του χρέους, η οποία μπορεί να έλθει «ποσοτικά» μέχρι το τέλος του 2018, αλλά η ένταξη της χώρας μας στο QE. Αλλά ακόμα κι αυτό να μην συμβεί, πάλι υπάρχουν τεχνικές λύσεις για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – μια εξέλιξη που αποτελεί και την υπ΄ αριθμό ένα προϋπόθεση για την άρση της επιτροπείας.
Πρακτικά, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα πακέτο, το οποίο, πρωτίστως, θα κατοχυρώνει την οικονομική σταθερότητα και θα δίνει το κατάλληλο «σήμα» στις αγορές των επενδύσεων και του χρήματος. Άλλωστε, όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές, η συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει νομικά η δυνατότητα να «χαθεί». Ισχύει και θα ισχύει ως εγγεγραμμένη δέσμευση. Κάτι που θα φανεί όταν έρθει η στιγμή να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, τώρα ή το φθινόπωρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: