Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Με Σύνοδο Κορυφής απειλεί η κυβέρνηση - Οι κρίσιμες ημερομηνίες πριν το Εurogroup της 15ης Ιουνίου

Με Σύνοδο Κορυφής απειλεί η κυβέρνηση - Οι κρίσιμες ημερομηνίες πριν το Εurogroup της 15ης Ιουνίου

Με Σύνοδο Κορυφής απειλεί η κυβέρνηση - Οι κρίσιμες ημερομηνίες πριν το Εurogroup της 15ης Ιουνίου

Tις επόμενες κινήσεις της στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα» το επόμενο διάστημα εξετάζει η κυβέρνηση που απειλεί στην πίεση των δανειστών με προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής .
Η κυβερνητική απάντηση στη χθεσινή διαρροή Ευρωπαίου αξιωματούχου που ανέφερε ότι η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι άνοιξε τους ασκούς τους Αιόλου «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», ήταν το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης στην αρνητική αυτή εξέλιξη δείχνοντας ευθέως σε Σύνοδος Κορυφής για μια πολιτική απόφαση, ελπίζοντας σε ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας.
Στην Αθήνα μελετούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή, ακόμα και αυτό χωρίς ΔΝΤ, καθώς η στάση του αντί να διευκολύνει μάλλον δυσχεραίνει τα πράγματα στην περίπτωση που δεχτεί μια «ενδιάμεση» συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς εξασφάλιση για την ελληνική πλευρά, ούτε της βιωσιμότητας του χρέους ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης.
Δύο είναι κρίσιμες ημερομηνίες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος της 15ης Ιουνίου.
Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όπου σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση έρχεται.Στις 9 Ιουνίου συνεδριάζει το EWG και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.

#ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #EUROGROUP"Φωτιά" βάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν βλέπω ένταξη της Ελλάδας στο QE

&quot?Φωτιά&quot? βάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν βλέπω ένταξη της Ελλάδας στο QE

Δεν βλέπει πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση του ελληνικού ζητήματος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, «δεδομένων των συνθηκών η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το QE».
Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση πέρα από εκείνη που παρουσιάστηκε στο Eurogroup», ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει ουσιαστικά και πλέον μένουν ελάχιστα να γίνουν, εκτιμώντας πως θα τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Σχετικά με το ΔΝΤ, ο ίδιος είπε ότι αναμένεται να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς χρηματοδότηση, ενώ χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα. Αναφορικά με τη δόση διευκρίνισε ότι αναμένεται να είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ και δεν απέκλεισε το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να «σπάσει και στα δύο». Έχει ξαναγίνει, είπε χαρακτηριστικά.


Σύνοδο Κορυφής «δείχνει» η Αθήνα μετά την ψυχρολουσία από Ευρωπαίο αξιωματούχο για το QEΣύνοδο Κορυφής «δείχνει» η Αθήνα μετά την ψυχρολουσία από Ευρωπαίο αξιωματούχο για το QE

01:05 πμ, Παρασκευή 02 Ιουν 2017
Σε σχέση με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: