Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Πώς θα ξεμπλέξουν με την εφορία δεκάδες χιλιάδες αγρότες Μετά το αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων με τους κωδικούς 037-038

Πώς θα ξεμπλέξουν με την εφορία δεκάδες χιλιάδες αγρότες
Μετά το αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων με τους κωδικούς 037-038
24 Ιουλ 2017 - 08:50
Picture 0 for Πώς θα ξεμπλέξουν με την εφορία δεκάδες χιλιάδες αγρότες
Μπορεί η νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να εξέπνευσε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, ωστόσο η ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και μήνες, προκειμένου να αποκτήσουν την έκπτωση φόρου που βάσει νόμου δικαιούνται.

Μετά το αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων με τους κωδικούς 037-038, το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στη λύση των τροποποιητικών δηλώσεων δίχως πρόστιμο για όσους παραγωγούς δεν είδαν τους εαυτούς τους στη λίστα με το επικαιροποιημένο αρχείο που έστειλε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΔΗΛΕΔ. Όσοι, μάλιστα, επέλεξαν να υποβάλουν το Ε1 με επιφύλαξη, δεν πρόκειται να αποφύγουν την επίσκεψη στην εφορία, προκειμένου να… αποδείξουν στις φορολογικές αρχές ότι φέρουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Αποκωδικοποιώντας τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αυτό που άμεσα καθίσταται σαφές είναι –εκτός απροόπτου, δηλαδή τρίτης σερί παράτασης– ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις εμπρόθεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες προβλημάτων, η πρώτη εκ των οποίων χωρίζεται σε δύο υποπεριπτώσεις:

  • Αγρότες για τους οποίους μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν την εκπνοή της νέας παράτασης, δεν είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις τους οι κωδικοί 037-038.
    Οι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής, αφού υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο αρμόδιο ΚΕΠΠΥΕΛ προκειμένου να ζητήσουν να διορθωθεί η «εικόνα» τους στα αρχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον γίνει αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxis, το οποίο θα τους ενημερώνει πως έχει λάβει διορθωμένα αρχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τους κατευθύνει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή θα τους καλεί να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet και να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση από 1ης Αυγούστου μέχρι 30 Οκτωβρίου 2017 δίχως πρόστιμο, κάτι το οποίο θα διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει άμεσα στη Βουλή.
  • Αγρότες στις δηλώσεις των οποίων δεν είχαν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038, ωστόσο έχουν αποστείλει τη δήλωσή τους «με επιφύλαξη».
    Σε αυτή την περίπτωση, και πάλι θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΚΕΠΠΥΕΛ, αυτή τη φορά για να ζητήσουν έντυπη βεβαίωση ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν τη βεβαίωση αυτή στην αρμόδια ΔΥΟ, το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Εφόσον δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οι φορολογικές αρχές θα προβαίνουν σε εκκαθάριση, μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη.
  • Αγρότες με συμπληρωμένους τους κωδικούς 037-038 οι οποίοι είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση πριν τις 29 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του ν. 4474/2017, δηλαδή επανακαθορίστηκε ποια εισοδήματα προσμετρώνται στον υπολογισμού του 50% του εισοδηματικού ορίου για να θεωρείται κανείς κατ’ επάγγελμα αγρότης.
    Σε αυτή την περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν λάβει μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ, με το οποίο ενημερώνονται ότι, με τα νέα δεδομένα, έχει αλλάξει η φορολογική τους υποχρέωση. Αν το μήνυμα τους έχει έρθει, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: