Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ρύθμιση οφειλών με έως 100 δόσεις προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών

Ρύθμιση οφειλών με έως 100 δόσεις προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών


Με το άρθρο 52 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών θεσπίζονται νέες διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
α. Οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμαλόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως ακολούθως:
· με απαλλαγή κατά 100% εάν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 50%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων (έως 100 δόσεις κατ' ανώτατο όριο) και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
β. Καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι ειδικότερες κατηγορίες οφειλών που μπορεί να υπαχθούν σε αυτήν (όσες βρίσκονται σε αναστολή ή υπό δικαστική αμφισβήτηση ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, κ.λπ.).
γ. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη.
δ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
ε. Ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης (εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, παραγραφή οφειλών κ.λπ.)
στ. Σε περίπτωση μη τήρησης των ρητά οριζόμενων προϋποθέσεων, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξης του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: