Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ χωρίς έλεγχο - Μπαράζ φορο-αλλαγών με τροπολογία εξπρές


Επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ χωρίς έλεγχο

  • ( UPD -28/07/2017 08:23 )
  •  Print

Επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ χωρίς έλεγχο
Προσθήκη σχολίου
«Ανάσα» ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις δίνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα διενεργεί άμεσα και χωρίς έλεγχο εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, για ποσά φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ έως και 10.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός, διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.
Ωστόσο, και για τις επιστροφές αυτές μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που θα επιλέγεται, με βάση κριτήρια επικινδυνότητας. Στόχος της ρύθμισης, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη του ΥΠΟΙΚ, η τόνωση της αγοράς.
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα ωφελήσουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά την πραγματική οικονομία μέσω της ένεσης ρευστότητας.
Όπως τόνιζαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ΥΠΟΙΚ από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό, καθώς οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό. Με τη ρύθμιση αναμένεται ότι θα μειωθεί αισθητά το στοκ των εκκρεμών επιστροφών φόρων που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Μάιο ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: