Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο «Αιγαίο - Αργοσαρωνικός», αλλά κάποιες ελεγκτικές υπηρεσίες φαίνεται ότι... ζουν στον κόσμο τους, καθώς, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας ελέγχων σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν έφοροι που δεν έβγαλαν στους δρόμους ούτε ένα συνεργείο! Στον αντίποδα, κάποιοι συνάδελφοί τους, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των θαλάσσιων μετακινήσεων και του σχετικού κόστους, κινήθηκαν βάσει σχεδίου, με αποτέλεσμα να έχουν μπει ήδη 125 «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων, εκ των οποίων τα πέντε είναι για διάστημα άνω των δύο ημερών. 
Ειδικότερα, σε τέσσερις περιπτώσεις η αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε για πέντε ημέρες, ενώ υπήρξε και μια περίπτωση βαριά υπότροπου όπου το «λουκέτο» μπήκε για δέκα μέρες, όπως προβλέπουν οι νέες κυρώσεις για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Πρεμιέρα έγινε και στα ειδικά πρόστιμα, στις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας (π.χ. γιατροί), καθώς μέσα σε μία εβδομάδα έπεσαν «καμπάνες» 1.500 ευρώ σε τρεις περιπτώσεις.
Από τις 26 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου, δηλαδή ουσιαστικά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου για 14.500 προληπτικούς ελέγχους, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.016 έλεγχοι και κινητοποιήθηκαν 723 ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 465 περιπτώσεις, διαμορφώνοντας έτσι τη μέση παραβατικότητα στο 23,7%.
Ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές στη δραστηριότητα των υπηρεσιών ανά την επικράτεια. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ τα συνεργεία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων κατέγραψαν παραβατικότητα 51,30% επί 154 ελέγχων, εστιάζοντας στην Αττική, οι έλεγχοι των ΔΟΥ έβγαλαν παραβατικότητα λίγο πιο πάνω από 20% και η πρώτη εξήγηση είναι ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις «μαζεύτηκαν» γνωρίζοντας ότι ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Ως εξαίρεση μπορούν να χαρακτηριστούν η Κέρκυρα και η Λέσβος, όπου η παραβατικότητα, βάσει σχετικά μικρού αριθμού ελέγχων, έφτασε στο 78,5% και 72,97% αντιστοίχως.
Αυτό που αποτελεί, ωστόσο, αντικείμενο προβληματισμού είναι ότι υπάρχουν υπάλληλοι που δεν δέχονται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους, δηλαδή απογευματινές ή νυχτερινές ώρες. Ετσι, ενώ η Σύρος, η Ρόδος, η Χίος, το Ηράκλειο πήραν τα εύσημα για τις επιδόσεις τους, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι πολλές μεγάλες ΔΟΥ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν ένα πελώριο «μηδέν» στη στήλη των ελέγχων.
Από την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου"