Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

«Φοροπαγίδα» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

«Φοροπαγίδα» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

«Φοροπαγίδα» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Αν βρίσκεστε στο ένα εκατομμύριο φορολογούμενους που δεν έχουν κάνει ακόμη την δήλωση τους και είστε παράλληλα ελεύθερους επαγγελματίας ή έχετε μικτά εισοδήματα από μισθούς και ελεύθερο επάγγελμα κινητοποιηθείτε για την κατάθεση της δήλωσης αφού θα πρέπει να περάσετε το εμπόδιο της «αντιστοίχησης ΚΑΔ» αφού χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να υποβάλετε την δήλωση σας.
Αν έχει προστρέξει έγκαιρα και έχετε προσαρμόσει τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με βάση τους καταλόγους του 2008 τότε δεν έχετε πρόβλημα. 

Αν όμως δεν το έχετε κάνει όπως πολλές χιλιάδες φορολογούμενοι μόλις επιχειρήσετε να συμπληρώσετε το έντυπο E3 που αποτυπώνει τα έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα θα βρεθείτε μπροστά στο μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι θα πρέπει να κάνετε αντιστοίχηση του ΚΑΔ ή των ΚΑΔ σας με το τμήμα μητρώου. 

Η διαδικασία που θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο περιγράφεται αναλυτικά και είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά άλλα δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική . Η παγίδα βρίσκεται στο γεγονός ότι αν προσπαθήσετε να μπείτε στο τμήμα μητρώου της ΑΑΔΕ και χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του TAXISnet απλώς δεν θα τα καταφέρετε.
Θα πρέπει να μπείτε στο λογαριασμό σας και να κάνετε αίτημα προς την ΑΑΔΕ για την αποστολή ειδικών κωδικών οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται μόνο για το τμήμα μητρώου. 

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένετε από δύο έως τρείς ή και περισσότερες μέρες για να πάρετε τους κωδικούς να κάνετε την αντιστοίχηση και μετά να μπορείτε να υποβάλλεται την δήλωσή σας.
Αυτονόητο είναι ότι αν ασκείτε παραπάνω από μια παρεμφερείς ή μη δραστηριότητες θα πρέπει να κάνετε αντιστοίχηση με τους καινούργιους ΚΑΔ για όλες τις βασικές και επιμέρους δραστηριότητες από τις οποίες έχετε ανα δηλώσετε έσοδα από το 2016.
Αν μάλιστα είστε αυτό που λέμε παλιός χρήστης , δηλαδή έχετε κωδικούς πρόσβασης στο Taxis net πριν από τις 6/12/2010 θα πρέπει πρώτα να πάτε στην Δ.Ο.Υ σας να πάρετε κλειδάριθμο νέους κωδικούς και στην συνέχεια να μπείτε στην ουρά για να πάρετε και τους δεύτερους κωδικούς για να μπορέσετε να κάνετε το ξεκαθάρισμα με τους ΚΑΔ σας.
Η «χειροκίνητη» μέθοδος
Υπάρχει και άλλη μια μέθοδος η οποία θεωρητικά θα σας κοστίσει μόνο μια μέρα αλλά όλη αυτή την ημέρα θα την περάσετε στην εφορία . Είναι ο τρόπος που γίνονταν η αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας μέσω τηε υποβολής της δήλωσης Μ1 η οποία μπορεί να εκτυπωθεί και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr ) ή από το ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( www.aade.gr ) .
Το πρόβλημα είναι ότι η αλλαγή δραστηριότητας μεταφέρει την γραφειοκρατίας αλλαγής Κωδικού Δραστηριότητας από εσάς στον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ ο οποίος θα κληθεί να σας εξυπηρετήσει και να ενημερώσει χειροκίνητα. 

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Δ.Ο.Υ γνωρίζουν ότι από φέτος μπορεί η αλλαγή ΚΑΔ να γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα σας υποδεχθούν με χαρά.
Τελικά όποιο δρόμο και αν αποφασίσετε να θυμάστε ότι απομένουν ακόμη 12 ημέρες μέχρι την παράταση της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής σας δήλωσης που λήγει στις 17 του μήνα. 

Για αυτό μην το αφήσετε τελευταία στιγμή για να μην πέσετε στην παγίδα της «αντιστοίχησης ΚΑΔ» που μπορεί να εξαντλήσει τα περιθώρια και να στείλει το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: