Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Επιβάρυνση 2% στα tablet υπέρ πνευματικών δημιουργών

Επιβάρυνση 2% στα tablet υπέρ πνευματικών δημιουργών

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 21:34
 
UPD:14/07/2017 01:03
REUTERS/TONY GENTILE
Επιβάρυνση 2% στα tablet υπέρ των πνευματικών δημιουργών επιφέρει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής με επείγουσες διαδικασίες.
Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, την οποία κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, προσδιορίστηκε στο 2% (έναντι 1% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση) το τέλος που θα καταβάλλεται στην αγορά κάθε tablet με μνήμη RAM άνω των 4 GB. Αντίθετα αποσύρθηκε η επιβάρυνση με 1% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (συσκευές smartphone) καθώς η κ. Κονιόρδου επισήμανε ότι εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».
Παράλληλα, με το ψηφισθέν νομοσχέδιο αναπροσαρμόζονται οι επιβαρύνσεις για ηλεκτρονικές συσκευές. Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2% ενώ προσδιορίζεται στο 4% η επιβάρυνση σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Επιπλέον ορίζεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte.
Οι επιβαρύνσεις αποτελούν αμοιβή η οποία θα κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς (καλλιτέχνες, παραγωγοί, εκδότες εντύπων κλπ) μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.
Η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και απέσυρε από το νομοσχέδιο το επίμαχο άρθρο 67, το οποίο προέβλεπε την μη έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε ενστάσεις και εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Ξυδάκη να θέτει το θέμα και να ζητεί εξηγήσεις από την υπουργό, ενώ η Ν.Δ. «προειδοποίησε» με ονομαστική ψηφοφορία, αν διατηρηθεί η διάταξη. 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: