Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Αλαλούμ με τα αγροτικά εισοδήματα - Στον «αέρα» 200.000 φορολογικές δηλώσεις

Αλαλούμ με τα αγροτικά εισοδήματα - Στον «αέρα» 200.000 φορολογικές δηλώσεις

Αλαλούμ με τα αγροτικά εισοδήματα - Στον «αέρα» 200.000 φορολογικές δηλώσεις

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα χιλιάδες λάθη που υπάρχουν αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα αγροτικά εισοδήματα οδηγεί σε νέα παράταση στην προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει την Δευτέρα 17 Ιουλίου.
Το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις των αγροτών παραδέχθηκε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εφόσον υπάρξουν προβλήματα. 

Όπως είπε η ίδια τέσσερεις ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας περισσότεροι από 550.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη δήλωσή τους.
Τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός, αφορά τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. 

Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο ήταν γεμάτο λάθη. 

Το αλαλούμ έγινε απόλυτο όταν το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης πριν την λήξη της επίσημης προθεσμίας των δηλώσεων στις 30 Ιουνίου έστειλε νέα αρχεία στο TAXIS με αγροτικά εισοδήματα τα οποία μετά την επεξεργασία και εισαγωγή τους στο σύστημα «εξαφάνισαν» τα προεγγεγραμμένα ποσά από τους κωδικούς για τους κατ επάγγελμα αγρότες και εμφάνισαν εισόδημα κατ επάγγελμα αγρότη σε υπερήλικες και οικονομικούς μετανάστες που είχαν ένσημα στον ΟΓΑ.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που πληρούν τα κριτήρια του «κατ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο αρχείο με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης, το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά ως ελεύθερους επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. 

Έτσι χιλιάδες αγρότες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο είχαν χάσει το αφορολόγητο που δικαιούνται αλλά καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος.
Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη» ενώ περίπου άλλες τόσες δεν έχουν ακόμη υποβληθεί. 

Η δήλωση με επιφύλαξη σημαίνει στην πράξη ότι η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά δεν εκκαθαρίζεται. Για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην εφορία του τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ΄επάγγελμα» αγρότη. 

Με άλλα λόγια το σύστημα γυρνά πίσω στο χρόνο και επιβάλλει σε όσους επιθυμούν να έχουν την έκπτωση φόρου σε αυτοπρόσωπη ή δι αντιπροσώπου υποβολή της δήλωσης στην εφορία όπως συνέβαινε μέχρι και το 2010 .
Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζητείται μια λύση της τελευταίας στιγμής.
Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι ακόμη και αν δοθεί παράταση αυτή δεν θα επηρεάσει το χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: