Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δυνατότητα ελέγχου των λιστών από το 2006

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δυνατότητα ελέγχου των λιστών από το 2006

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δυνατότητα ελέγχου των λιστών  από το 2006

Την πρόθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διατηρήσει ανοιχτές στον φορολογικό έλεγχο όλες τις χρήσεις από το 2006 και μετά, οι οποίες αφορούν στις διάφορες λίστες(Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων κ.λπ.) δείχνει η γνωμοδότησή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.
Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική και έχει δοθεί στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η 5ετής παραγραφή δεν αφορά σε περιπτώσεις που προκύψουν εκ των υστέρων στοιχεία για τους φορολογούμενους, όπως στην περίπτωση των λιστών.
Όσον αφορά στα εμβάσματα εξωτερικού, αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο, που θα κρίνει αν τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία των τραπεζών μπορούν να διατηρήσουν τις υποθέσεις αυτές ανοιχτές για τον έλεγχο.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρει τα εξής:
Παραγραφή στην 5ετία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.
Υποθέσεις 10ετίας: Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.
Νέα στοιχεία: Όλες οι χρήσεις που η παραγραφή τους παρατάθηκε με διατάξεις που ψηφίστηκαν έως και το 2016 έχουν ήδη παραγραφεί καθώς οι σχετικές διατάξεις παράτασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.
20ετία: Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.
Δεν επιστρέφονται ποσά: Η απόφαση του ΣΤΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.
Οικειοθελής αποκάλυψη: Οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά, θα τα πληρώσουν κανονικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: