Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ε. Αχτσιόγλου: «Εντός καλοκαιριού η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές - Νέες θέσεις εργασίας για 22.500 ανέργους»

Ε. Αχτσιόγλου: «Εντός καλοκαιριού η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές - Νέες θέσεις εργασίας για 22.500 ανέργους»




Την προκήρυξη επτά νέων προγραμμάτων για 22.500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων η κα Αχτσιόγλου ανέφερε:

Για την παραβατικότητα
«Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές από την αρχή ότι φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς δεν θα γίνονται ανεκτά. Εξάλλου, αυτό συνιστά σε μεγάλο βαθμό για το υπουργείο Εργασίας την εκπλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ενισχύουμε, λοιπόν, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με αναβαθμισμένα εργαλεία. Το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.
Παράλληλα, σε επιχειρησιακό επίπεδο εξελίσσεται ο συντονισμός τεσσάρων ελεγκτικών σωμάτων. Ήδη, υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων από μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, του ΕΦΚΑ, του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Για πρώτη φορά, βάζουμε οργανωμένα στο στόχαστρο τόσο την αδήλωτη, όσο και την υποδηλωμένη εργασία. Παράλληλα, θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σύνολο ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται ο αποκλεισμός από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και η θέσπιση ενός point system, που θα αυτοματοποιεί την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας παραβατικών επιχειρήσεων.»

Για τα έσοδα του ΕΦΚΑ
«Η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ είναι ικανοποιητική, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 318 εκατ. ευρώ. Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για πραγματικό πλεόνασμα, το οποίο προκύπτει, μετά και από την απόδοση σε όλους τους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, κλπ) των ποσών που εισπράττονται για λογαριασμό τους από τον ΕΦΚΑ.»

Για την ρύθμιση οφειλών
«Η σχετική Υπουργική Απόφαση θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού και θα αφορά οφειλές που γεννήθηκαν έως 31.12.2016. Σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο για αποπληρωμή των οφειλών σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα φτάνει μέχρι τις 120. Η αποπληρωμή θα συνοδεύεται από έκπτωση στις προσαυξήσεις, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για μικρότερο αριθμό δόσεων. Τέλος, για τον ακριβή καθορισμό του ύψους της ελάφρυνσης θα εξετάζεται κατά πόσο ο ασφαλισμένος είχε πραγματικά τη δυνατότητα να αποπληρώνει τις εισφορές του τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτές -με βάση το προϊσχύον καθεστώς- υπολογίζονταν επί πλασματικών εισοδημάτων.»

Για τα νέα προγράμματα κατά της ανεργίας
«Το αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ επτά νέα προγράμματα για 22.500 ανέργους. Οι αιτήσεις για τα δύο πρώτα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν 1.300 νέους, ηλικίας 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις σε πρόγραμμα για άτομα 55 ετών και άνω, και 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους. Η ένταξη των ανέργων στις 22.500 νέες θέσεις εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.»

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: