Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Α. Πετρόπουλος: Με δήλωση στους δικηγορικούς συλλόγους ώστε να καταβάλουν τα 2/3 των εισφορών τους οι δικηγόροι που εργάζονται με έμμισθη εντολή αλλά εκδίδουν «μπλοκάκι»

Α. Πετρόπουλος: Με δήλωση στους δικηγορικούς συλλόγους ώστε να καταβάλουν τα 2/3 των εισφορών τους οι δικηγόροι που εργάζονται με έμμισθη εντολή αλλά εκδίδουν «μπλοκάκι»




Ο Βουλευτής κος Δημ. Κωνσταντόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλο, έθιξε το ζήτημα της εξαίρεσης των δικηγόρων από τις διατάξεις των εργαζόμενων με μπλοκάκι.

Ανέφερε πως βάσει των αποφάσεων, οι δικηγόροι συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μπλοκάκηδες» και οφείλουν την καταβολή του συνόλου των εισφορών τους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους και τη διαφοροποίησή τους, σε σχέση με άλλους αντίστοιχα εργαζόμενους.

Ο κος Πετρόπουλος απάντησε πως, βάσει του Κώδικα Δικηγόρων (ν.4194/2013), ο δικηγόρος είναι ανεξάρτητος δημόσιος άμισθος λειτουργός (με ελευθερία συνείδησης και σκέψης) και προβλέπει πότε μπορεί να εργάζεται με έμμισθη εντολή, που στην περίπτωση αυτή, θα καταβάλει το 1/3 των εισφορών του ο εντολέας και τα 2/3 ο δικηγόρος.

Ο κος Κωνσταντόπουλος επανήλθε στη δευτερολογία του και μετά από μικρή ένταση που επικράτησε, ο κος Πετρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως, όσοι δικηγόροι εργάζονται στην ουσία με έμμισθη εντολή σε δικηγορικές εταιρείες αλλά εκδίδουν μπλοκάκι (επιβαρυνόμενοι όλων των ασφαλιστικών εισφορών τους), μπορούν να ακολουθήσουν την διαδικασία, του να δηλώσουν αυτή τους τη σχέση στο μητρώο του οικείου δικηγορικού τους συλλόγου (δεν ελέγχονται από το Σ.ΕΠ.Ε.), ώστε το πειθαρχικό όργανο του οποίου να επιληφθεί τη διευθέτηση της υπόθεσης και τελικά, αν οι δικηγορικές εταιρείες στις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεν τους αντιμετωπίζουν με σχέση έμμισθης εντολής, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί τις εκπροσωπούν εμμίσθως, να παρέμβει και να διασφαλίσει τα σχετικά τους δικαιώματα, αναλαμβάνοντας οι εταιρείες και τη σχετική υποχρέωση καταβολής του 1/3 των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: