Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πώς να πληρώσετε σε δόσεις τις ...δόσεις τους φόρου Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι σήμερα, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

Πώς να πληρώσετε σε δόσεις τις ...δόσεις τους φόρου
Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι σήμερα, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.
31 Ιουλ 2017 - 11:14
Picture 0 for Πώς να πληρώσετε σε δόσεις τις ...δόσεις τους φόρου
Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έβγαλαν μέσο φόρο ύψους 1.450 ευρώ, που σημαίνει ότι η πτώση δόση κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 483 ευρώ περίπου.

Υπηρεσία άτοκων δόσεων

Οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε άτοκες δόσεις μέσω της σχετικής υπηρεσίας που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωικές κάρτες.

Εφέτος και οι 4 συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποπληρώσουν κάθε δόση του φόρου εισοδήματος σε ως και 12 άτοκες δόσεις.

Η σχετική υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, εφόσον γίνει χρήση των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών.

Αντιθέτως, η πληρωμή του φόρου στα ταμεία των τραπεζικών καταστημάτων θα χρεώνεται με προμήθεια, που μπορεί να φτάσει έως και το 1,50 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Η χρήση των πιστωτικών καρτών πέραν της επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης του φόρου, συμφέρει καθώς μεταθέτει την πληρωμή κάθε δόσης έως και 45 ημέρες αργότερα.

Κι αυτό διότι το ποσό της πληρωμής εμφανίζεται στο λογαριασμό του επόμενου μήνα και εξοφλείται 20 ημέρες μετά την έκδοσή του.

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται όλες οι εναλλακτικές και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για κάθε 1.000 ευρώ φόρου:


Τα κανάλια ανά τράπεζα

Οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο δωρεάν με τους ακόλουθους τρόπους:

Alpha Bank
Επιβράβευση: 1 bonus πόντος για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

EUROBANK
  • e-banking (μόνο με χρέωση λογαριασμού)
  • EuroPhone Banking - 2109555000
  • www.livepay.gr

Εθνική Τράπεζα
Επιβράβευση: 1 πόντος go4more για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

Τράπεζα Πειραιώς
Επιβράβευση: 1 yellow για κάθε 1 ευρώ πληρωμών
  • winbank (e-banking, phone banking, mobile banking)
  • winbank www.easypay.gr

Η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης

Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των φόρων σε έως και 12 δόσεις.

Ο φορολογούμενος που θα αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Από αυτά θα πρέπει να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη.

  • Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Ποιο πληρώνουν δωρεάν στο γκισέ

Από τις προμήθειες για πληρωμή φόρων στο γκισέ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Απαραίτητη προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.

moneyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: