Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Βγαίνει... παγανιά η Εφορία με στόχο 4,5 δισ. το μήνα

Βγαίνει... παγανιά η Εφορία με στόχο 4,5 δισ. το μήνα
Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρύνσεων ξεκινά με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ακολουθεί ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του χρόνου έρχονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας.
03 Ιουλ 2017 - 09:25
Picture 0 for Βγαίνει... παγανιά η Εφορία με στόχο 4,5 δισ. το μήνα
Οι μήνες του… μέλιτος των φορολογούμενων με την εφορία κατά τους οποίους δεν είχαν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, τελείωσαν. Από αυτόν τον μήνα, ο φορολογικός εφιάλτης επιστρέφει για εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Καλούνται, κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν ένα ή και δυο φόρους για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ όσοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών θα πρέπει να υπολογίσουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης.


Για να επιτευχθεί ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, θα πρέπει κάθε μήνα να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία φόροι ύψους 4,5 δισ. ευρώ  αφού μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογικές εισπράξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν συνολικά στα 48,243 δισ. ευρώ   


Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρύνσεων ξεκινά στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.


Φέτος, ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών είναι ιδιαίτερα βαρύς για εκατομμύρια φορολογούμενους στους οποίους περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.


Τα εκκαθαριστικά  «καίνε», όσους εισέπραξαν πέρυσι εισοδήματα από ακίνητα εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι» οι οποίοι είδαν ξαφνικά τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτινάσσεται στα ύψη λόγω  εφαρμογής της ενιαίας φορολογικής κλίμακας.


Και ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση τα στοιχεία της εκκαθάρισης δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 4 στους 10  πληρώνουν φόρο που φθάνει τα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο.


 Για τους περισσότερους που θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι και τις 17 Ιουλίου που εκπνέει η παράταση  της προθεσμίας, το εκκαθαριστικό όχι μόνο θα είναι χρεωστικό, αλλά θα υποχρεώνει τους φορολογούμενους να πληρώνουν μεγάλα ποσά φόρου που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 1.500 ευρώ.


Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,2  δισ. ευρώ. Για όσους σχεδιάζουν να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ


Στα τέλη Αυγούστου,  θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017.  Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος


Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς θα συμπέσει  η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.


Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τους που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών στους επόμενους μήνες.

Τα «καυτά» ραντεβού με την εφορία μέχρι το τέλος του χρόνου


31 Ιουλίου: Πληρωμή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος


31 Αυγούστου: Ανάρτηση στο Taxisnet εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ έτους 2017 για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με βεβαίωση φόρου πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.


29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ και δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.


31 Οκτωβρίου: Καταβολή δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ


30 Νοεμβρίου: Πληρωμή τρίτης και τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τρίτης δόσης ΕΝΦΙΑ.


29 Δεκεμβρίου: Πληρωμή τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας 2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: