Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Από «κόσκινο» οι δημόσιες δαπάνες με στόχο περικοπές έως 800 εκατ. ευρώ

Από «κόσκινο» οι δημόσιες δαπάνες με στόχο περικοπές έως 800 εκατ. ευρώ

Από «κόσκινο» οι δημόσιες δαπάνες με στόχο περικοπές έως 800 εκατ. ευρώ

Ξεκινά άμεσα και εν μέσω θέρους το «κοσκίνισμα» των δημοσίων δαπανών των υπουργείων των δημόσιων φορέων με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση από 600 έως και 800 εκατ. ευρώ από το 2018.
Η ανασκόπηση δαπανών (spending review) είναι ένα θέμα στο οποίο έχει δεσμευτεί το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές και θα αποτελέσει και ένα από τα διαρθρωτικά θέματα της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά τον Οκτώβριο καθώς από εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θεωρούν αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η αποστολή ανατέθηκε χθες με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη σε δύο ομάδες έργου με συνολικά 41 υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι οποίοι θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμα και τις προτάσεις του μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ώστε οι όποιες περικοπές να ενταχθούν στο προϋπολογισμό του 2018.
Τις τελικές αποφάσεις για το τι και από πότε θα περικοπή θα πάρουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός παρά το πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος.
Αναλυτικότερα η αποστολή των δύο ομάδων εργασίας που συστήνονται θα είναι περισσότερο εποπτική και λιγότερο εκτελεστική αφού οι διαδικασία θα γίνει από τις δημοσιονομικές υπηρεσίες του κάθε υπουργείου. Το σώμα που συστήνεται στο ΓΛΚ θα έχει ως αποστολή:
-Να δίνει κατευθύνσεις στις υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, προκειμένου να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των δαπανών τους
-Να κάνει αποτίμηση πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών
- Η δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
- Η δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των Υπουργείων.
- Η σύνταξη και υποβολή έκθεσης στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του.
Η διαδικασία της ανασκόπησης των δαπανών είχε ξεκινήσει πιλοτικά από τα τέσσερα υπουργεία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό το οικονομικών το οικονομίας και ανάπτυξης , το παιδείας και το υγείας. Η διαδικασία που ξεκινά τώρα θα έχει στόχο τον πλήρη έλεγχο των δαπανών όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
Μάλιστα θα έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Αρχικά στόχος του οικονομικού επιτελείου ήταν μέσω της ανασκόπησης των δαπανών να αποφευχθούν τα μέτρα ύψους 533 εκατ. ευρώ που τελικά υιοθετήθηκαν για το 2018 προκειμένουν να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό που είχαν δεί από πέρσι οι δανειστές για το 2018. 

Η προσπάθεια απέτυχε αφού η ανασκόπηση των δαπανών ήταν μελλοντικό μέτρο και έστι μετατέθηκε για αργότερα η υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: