Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Ποιοι θα πάρουν από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Ποιοι θα πάρουν από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Ποιοι θα πάρουν από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Σε αναχρηματοδότηση χρέους κατά περίπου 77% και περίπου 23% εξόφληση ιδιωτών, υπό προϋποθέσεις θα διατεθεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ η οποία χθες εγκρίθηκε περίπου τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου
Από τα 7,7 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, την Δευτέρα κιόλας, τα 6,9 δισ.θα διατεθούν ως γνωστό για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Τη μερίδα του λέοντος θα έχει η ΕΚΤ η οποία θα πληρωθεί περίπου 4 δισ. ευρώ στις 20 του μήνα. Πρόκειται για ένα ομόλογο αξίας 2,5 δισ. και ένα δεύτερο 1,45 δισ. τα οποία ως γνωστό δεν συμμετείχαν στο PSI και θα πληρωθούν στο ακέραιο .

Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 2,2 δισ. για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014, ενώ μία ημέρα αργότερα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν και τόκοι 800 εκατ. ευρώ μαζί με άλλες ήσσονος σημασίας πληρωμές .

Το καλό είναι ότι τους μήνες από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο οι μέσες μηνιαίες ανάγκες για τοκοχρεολύσια περιορίζονται στα 780 εκατ. Ευρώ.
Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. της δόσης θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα εκταμιευτούν σταδιακά και υπό την αίρεση ότι θα τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί που έχουν τεθεί για την εκταμίευσή τους . Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δεύτερο ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι το 80% της προηγούμενης δόσης (2,5 δισ.) που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο (1,8 δισ. ευρώ) και τον περασμένο Νοέμβριο (1,7 δισ. ευρώ) έχει καταλήξει σε ιδιώτες.Αν τα στοιχεία πληρωμών είναι έτοιμα τότε η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σήμερα 7,7 δισ. ευρώ

Ποιοι περιμένουν να πληρωθούν 


Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου φτάνει τα 6,5 δισ. από τα οποία 1,4 δισ. είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων που λιμνάζουν στις εφορίες , 1,05 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές.

Ο στόχος του δανεισμού από τον ESM είναι να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των παλιών οφειλών

#ΔΟΣΗ #ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ #ESM #ΟΦΕΙΛΕΣ

Τη Δευτέρα η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ολόκληρη η ανακοίνωση του ESM

Τη Δευτέρα η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ολόκληρη η ανακοίνωση του ESM

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα, από το σύνολο των 8,5 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης που ενέκρινε πριν από λίγο το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ESM, τα 6,9 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τα 0,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες.
Η επόμενη εκταμίευση, ύψους 0,8 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εφόσον η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή των χρεών αυτών, χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους στην προσπάθεια αυτή, όπως και τα χρήματα, η εκταμίευση των οποίων εγκρίθηκε σήμερα, αναφέρει η ανακοίνωση. Η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης θα γίνει μετά από νέα απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM.
O διευθύνων σύμβουλος του ESM, ΚλάουςΡέγκλινγκ, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο στάδιο αυτό. Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση για τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει αναφορικά με την επιστροφή στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο αυτό για να επανοικοδομήσει μία ανταγωνιστική οικονομία και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: