Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Φοβού τον... ΕΝΦΙΑ - Τα λάθη που καίνε Πώς να διορθώσετε το Ε9 χωρίς να πληρώσετε έξτρα φόρο - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018 Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Φοβού τον... ΕΝΦΙΑ - Τα λάθη που καίνε

Πώς να διορθώσετε το Ε9 χωρίς να πληρώσετε έξτρα φόρο

Φοβού τον... ΕΝΦΙΑ - Τα λάθη που καίνε
«Σκωτσέζικο ντους» θα υποστούν, μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εκατομμύρια πολίτες, καθώς τότε αναμένονται τα πρώτα «μπιλιετάκια» της Εφορίας με τον ΕΝΦΙΑ
Τα «καυτά» ραβασάκια θα φτάσουν στα χέρια 6.000.000 ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν από την τσέπη τους το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν στο TAXISnet και η πληρωμή τους θα γίνει σε τέσσερις ή πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος ενώ αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν.
Μετά τις φορολογικές δηλώσεις αρχίζει να τρέχει το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους φορολογούμενους να ελέγξουν τώρα την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, πριν δηλαδή εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να ανεβάσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν. Για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.
Σε περιπτώσεις που οι αλλαγές έπρεπε να είχαν γίνει πριν το Σεπτέμβριο του 2016, οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ αν υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 των ετών 2008-2009 υποβάλλονται χειρόγραφα στην εφορία ενώ για τα επόμενα έτη οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Μετά την υποβολή δηλώσεων Ε9, γίνεται ηλεκτρονική εκκαθάριση και ο τυχόν επιπλέον προσδιορισθείς πρόσθετος φόρος διαγράφεται με απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση του φορολογούμενου.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης για να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Συγκεκριμένα όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι σίγουροι για τα στοιχεία των ακινήτων τους που θα δηλώσουν ή θα τροποποιήσουν. Και αυτό γιατί η δήλωση είναι αμετάκλητη. Δηλαδή μετά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέα διόρθωση (π.χ. αλλαγή επιφάνειας ή χρήσης) που θα μειώνει τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και κατά συνέπεια το φόρο.

Προσοχή στα λάθη, κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9.

Τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:
1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
3. Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
4. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
5. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018
Από τον Αύγουστο του 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με νέους συντελεστές καθώς το τεχνικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από τους δανειστές προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή να «διευρύνει τη φορολογική βάση» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα έσοδα θα παραμείνουν αμείωτα.


Όπως προκύπτει από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, μέσα στον μήνα θα πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα πλαισιωθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ελληνικής Στατιστικής, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ομάδα θα πρέπει να στελεχωθεί από ειδικούς εκτιμητές.
Στόχος θα είναι να αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Για το 2017, πάντως, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη.
Επιπλέον, δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα φέρουν νομοθετική ρύθμιση ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί και εφέτος σε πέντε δόσεις (1η δόση τον Σεπτέμβριο και 5η δόση τον Ιανουάριο 2018). Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανεβούν στο Τaxisnet τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Οι αντικειμενικές αξίες
Εν τω μεταξύ, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 17μελής ομάδα εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη με αντικείμενο την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2018 και αυτό διότι ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει ο ίδιος, 2,65 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, όπου προκύψουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές καθώς επίσης και στο Τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων. Η 17μελής ομάδα εργασίας θα καταθέσει πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως τις 31.12.2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: