Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η έγκαιρη διόρθωση του Ε9 μειώνει το φόρο Μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017

Η έγκαιρη διόρθωση του Ε9 μειώνει το φόρο
Μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017
28 Ιουλ 2017 - 12:15
Picture 0 for Η έγκαιρη διόρθωση του Ε9 μειώνει το φόρο
Μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Καθώς δεν έχει αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφορές σε σχέση με το 2016. Ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δις με τα αγροτεμάχια να μην φορολογούνται με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος. Επίσης αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν. Το σημαντικό για τους φορολογούμενους είναι να δουν έγκαιρα αν η εικόνα που παρουσιάζεται στο Taxisnet είναι η σωστή. Διαφορετικά θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016. Μάλιστα αν καθυστερήσουν να κάνουν τις διορθώσεις θα επιβαρυνθούν και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλουν.

 
Με βάση την εμπειρία τα πιο συχνά λάθη στις στις δηλώσεις Ε9 είναι:

1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Συχνά υπάρχει η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

4. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: