Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Προς νέα συγχώνευση εφοριών

Προς νέα συγχώνευση εφοριών

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Προς νέα συγχώνευση εφοριών
Του Σπύρου Δημητρέλη
Η εφορία δεν πρέπει να είναι μόνο αποτελεσματική στο να μαζεύει τους φόρους. Θα πρέπει να το κάνει αυτό και με το χαμηλότερο δυνατό κόστους για τους φορολογούμενους. Με αυτό το δόγμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρούν στον σχεδιασμό κινήσεων που στοχεύουν στο να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της φορολογικής διοίκησης.
Και με δεδομένο ότι οι δαπάνες για μισθοδοσία του προσωπικού είναι ανελαστικές, το βάρος πέφτει στις μη μισθολογικές δαπάνες όπως είναι οι δαπάνες για στέγαση ή προμήθειες.
‘Ηδη από την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη απόφαση με την οποία οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων στο γκισέ με μετρητά περνούν από τη φορολογική διοίκηση στους ίδιους τους φορολογούμενους.
Οι τελευταίοi, κάθε φορά που θα πηγαίνουν στο γκισέ για να πληρώσουν κάποιο φόρο θα χρεώνονται με το ποσό των 1,1 έως 1,5 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.
Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα εξοικονομήσει περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ θα πιεστούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τους φόρους τους μέσω των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων (web banking, ATM κα)
Τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων βρίσκεται και η μείωση της ετήσιας δαπάνης μισθωμάτων που καταβάλει η ΑΑΔΕ για τη στέγαση των υπηρεσιών της. Υπολογίζεται ότι αν τεθεί σε εφαρμογή ένα μελετημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα συγχωνεύσεων και συστεγάσεων εφοριών και άλλων υπηρεσιών τότε μπορεί να εξοικονομηθεί ετησίων ποσό που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2013 έχει γίνει συστέγαση και συγχώνευση εφοριών η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός τους από τις περίπου 230 σε 115. Η συγχωνεύσεις, βέβαια, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε φορολογούμενους και εργαζόμενους στις εφορίες, αλλά μείωσαν δραστικά τη δαπάνη για μισθώματα στέγασης που κατέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Ο νέος σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εφοριών συνδέεται και με το γεγονός ότι έχουν ουσιαστικά ηλεκτρονικοποιηθεί σχεδόν όλες οι συναλλαγές με την εφορία, δηλαδή διενεργούνται μέσω ίντερνετ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: