Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου - Δεσμεύσεις για τα προαπαιτούμενα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου - Δεσμεύσεις για τα προαπαιτούμενα




Αθήνα: 21.07.2017
Αρ. Πρωτ.: 1027

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου - Δεσμεύσεις για τα προαπαιτούμενα


Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου και τον γ.γ. Πρόνοιας Δ. Καρέλλα είχε χθες Πέμπτη 20 Ιουλίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ι. Βαρδακαστάνη, τον γ.γ. Γ. Λυμβαίο, τον αντιπρόεδρο Αντώνη Χαροκόπο και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Β. Λάσπη και Δ. Σηφάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να ζητηθούν σαφείς δεσμεύσεις, υπό τη σκιά της δημοσιοποίησης των 113 προαπαιτούμενων που ζητούν οι δανειστές της χώρας και τα οποία έχουν θορυβήσει το αναπηρικό κίνημα, καθώς εάν εφαρμοστούν, αίρεται η προστασία των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας. Τα άτομα με αναπηρία θα οδηγηθούν σε καθαρή φτωχοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα είχε σταλεί από την ΕΣΑμεΑ επείγουσα ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό λίγες ημέρες νωρίτερα.

Συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα 75,76,97,105 και 106 όπως στην επιστολή που κατατέθηκε από πλευράς ΕΣΑμεΑ. https://is.gd/MFqABU

Προαπαιτούμενα 75 και 76. Ειδικά για το θέμα των επιδομάτων, η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ ζήτησε την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, που είναι γνωστό ότι έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία. Επισημαίνεται η πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού στη συνάντηση της 8ης Μαΐου, ότι δεν υφίσταται θέμα θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων https://is.gd/BVmCow

Τα προνοιακά επιδόματα βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των δανειστών της χώρας. Πρόκειται για αδικαιολόγητη, αψυχολόγητη, εξωπραγματική και απάνθρωπη εμμονή. Τα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η ελληνική Πολιτεία σε μια από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η οποία πλήττεται σκληρά και επώδυνα από την οικονομική κρίση. Το αναπηρικό κίνημα θα βρεθεί απέναντι, όπως σε όλα τα χρόνια της κρίσης, σε κάθε προσπάθεια να θιγούν.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία δήλωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να περικοπεί ο αριθμός των δικαιούχων καρτών μετακίνησης και να θιγεί περαιτέρω το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Η υπουργός τόνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή της όπως και του πρωθυπουργού σε προηγούμενο χρόνο: «Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής στο θέμα των αναπηρικών επιδομάτων αλλά ούτε και σε κάποιου άλλου είδους υφιστάμενη παροχή, όπως αυτές τις μετακίνησης, προς τα άτομα με αναπηρία».

97 και 105: Στη λίστα των δανειστών επανέρχεται η διφορούμενη και αμφισβητούμενη έννοια της λειτουργικότητας του αναπήρου, σε αντιδιαστολή με τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας περί του αντιθέτου. Όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες που επιχειρήθηκαν για την επιβολή αυτού του συστήματος, η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει τα άτομα με αναπηρία να γίνουν πειραματόζωα στη δημιουργία ενός συστήματος που δεν έχει εφαρμοστεί πραγματικά και ολοκληρωμένα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η απαίτηση των δανειστών να εισαχθεί στην Ελλάδα το ICF είναι παράλογη και ανιστόρητη. Θα είναι μεγάλο χτύπημα να οδηγηθούν εκ νέου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ σε νέα επανεξέταση. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ ζήτησε επίσης την ουσιαστική βελτίωση του ΚΕΠΑ, με ορθή αξιολόγηση, και όχι τη θέσπιση από την αρχή ενός συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας και εκ νέου ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων πολιτών, την ολοκλήρωση του έργου της Ειδικής Επιστημονική Επιτροπής για τα θέματα της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, την ένταξη και νέων κατηγοριών αναπηρίας/χρόνιας πάθησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον ισχύον Πίνακα και στη συμπλήρωση του Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων

Η κ. Φωτίου από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι εφαρμογή του ICF δεν συζητείται. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι η ουσιαστική αναμόρφωση των ΚΕΠΑ, η αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας, καθώς και η μετατροπή του ΟΓΑ σε Ενιαία Αρχή Πληρωμής Επιδομάτων.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της διασφάλισης της λειτουργίας των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και η δημιουργία νέων, η διασφάλιση της λειτουργίας και η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (βλ. επιστολή ΕΣΑμεΑ https://is.gd/u4hWo0 ) και θέματα του ν. 2643/98.

Η υπουργός συμφώνησε στην άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στον ν. 2643/98, καθώς και στη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ για την επεξεργασία νέου κανονισμού για τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι αναζητείται νομική λύση στο θέμα του επικουρικού προσωπικού των ΚΚΠ, ώστε να μην μείνουν υποστελεχωμένα, ενώ ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες κατατίθεται τροπολογία για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τα επόμενα 2 χρόνια.

Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι η ΕΣΑμεΑ παραμένει στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των θεμελιωδών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, είναι σε επιφυλακή και δεν εφησυχάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .
https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: