Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Πότε θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές ακινήτων

Πότε θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές ακινήτων



Στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, που θα λαμβάνει υπόψη τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια από το επόμενο έτος να μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.
Ωστόσο, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν θα οδηγήσει και στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης 7,4 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα, έχει δεσμευτεί στους δανειστές οι όποιες απώλειες εσόδων προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να αντισταθμιστούν με αυξήσεις των συντελεστών υπολογισμού του φόρου αυτού, καθώς επίσης και με περαιτέρω περικοπές στις ισχύουσες απαλλαγές από το συγκεκριμένο φόρο, ώστε το συνολικό ποσό των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο και το επόμενο έτος από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχεται κάθε χρόνο.
Οπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα όσα αναφέρονται στο κείμενο του νέου τεχνικού Μνημονίου, στο οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές, το νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας, με βάση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, θα νομοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 θα εκδοθούν τον Αύγουστο του επομένου έτους και στα νέα αυτά σημειώματα, ο συγκεκριμένος φόρος θα είναι υπολογισμένος με βάση τις νέες φορολογητέες αξίες, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αποκαλυπτικό απόσπασμα του κειμένου του νέου τεχνικού Μνημονίου, σε περίπτωση που οι νέες φορολογητέες αξίες ακινήτων οδηγήσουν έστω και σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ, που έχει προϋπολογιστεί να εισπράττεται κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο φόρο, θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του, ώστε το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθούν να διατηρηθεί στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ.


Πηγή: www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: