Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σεπτέμβριο το πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών – Ποιους αφορά, ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης

Σεπτέμβριο το πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών – Ποιους αφορά, ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης

Σεπτέμβριο το πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών – Ποιους αφορά, ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης

Πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο κάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» το οποίο θα επιδοτεί μέχρι και το 70% της δαπάνης για ενεργειακές εργασίες αναβάθμισης κατοικιών.
Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον τραπεζικό δάνειο, γεγονός που είχε λειτουργήσει ως αντικίνητρο στο παρελθόν για πολλούς ενδιαφερόμενους.
Στο νέο πρόγραμμα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μιας κατοικίας θα φτάνει τα 25.000 ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70%, το ταβάνι της επιδότησης διαμορφώνεται στα 17.500 ευρώ.
Το επιπλέον ποσό έως τα 25.000 ευρώ θα καλύπτεται είτε από ιδία συμμετοχή, είτε από τραπεζικό δανεισμό που πλέον είναι προαιρετικός.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν αθροίσει κανείς στον αρχικό προϋπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ και την ιδία συμμετοχή τότε συνολικά αναμένεται να ενεργοποιηθούν 500 εκατ. ευρώ όπως εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Το ποσοστό επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με έξι εισοδηματικές κατηγορίες που ξεκινούν από τα 0-20.000 ευρώ και φτάνουν κλιμακωτά έως και τα 45.000 ευρώ.
Εκτός από την κατάργηση της προϋπόθεσης τραπεζικού δανεισμού, η άλλη διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι η αίτηση θα γίνεται και θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά σε κάθε στάδιο μέσω της πλατφόρμας htpp://exoikonomisi.ypeka.gr
Εκτός από τους νέους ενδιαφερομένους, μέρος από τα διαθέσιμα κεφάλαια θα διατεθούν για να καλύψουν εκκρεμείς αιτήσεις από το παλαιό πρόγραμμα.
Εν προκειμένω έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι (135 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ικανοποιηθούν 15.000 εκκρεμείς από το παρελθόν αιτήσεις, δηλαδή το 50% των περίπου 35.000 δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατόν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων.
Στις επιλέξιμες κατοικίες υπάγονται μονοκατοικίες, πολυκατοικίες εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, φέρουν οικοδομική άδεια, υπάγονται βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Οι επιλέξιμες εργασίες αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος (συμπεριλαμβανομένων δώματος, στέγης και πιλοτής), αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης καθώς και του συστήματος παροχής ζεστού νερού.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά έργο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο ποσό τα 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Επιπλέον καλύπτονται από το πρόγραμμα το κόστος διενέργειας των ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου.
Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των παραστατικών δαπανών πο θα προσκομίσει ο δικαιούχος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά κατηγορία δαπάνης.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: