Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Απόφαση Πιτσιλή: Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Απόφαση Πιτσιλή: Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Απόφαση Πιτσιλή: Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών

O Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ δεν θα πληρώνει πλέον στις τράπεζες την προμήθεια για την καταβολή φόρων φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον αυτές γίνονται στα γκισέ τους.
Η ΑΑΔΕ θα πληρώνει προμήθεια στις τράπεζες για την καταβολή φόρων μέσων εναλλακτικών δικτύων καθώς και για συναλλαγές στο γκισέ, εφόσον αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης δαπανών και της ενίσχυσης της φορολογικής δικαιοσύνης, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες:

· για συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS)
· για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.
Οι λοιπές προμήθειες για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικό κατάστημα θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017, και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου διαμορφώνεται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως. Πλέον, η εν λόγω δαπάνη μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, "Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών".

#ΠΙΤΣΙΛΗΣ #ΑΑΔΕ #ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ #ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με χρέωση η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών
Τι αλλάζει
13 Ιουλ 2017 - 09:29
Picture 0 for Με χρέωση η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών
Επιμένεις να πληρώνεις με μετρητά, φόρους και τέλη στο γκισέ της τράπεζας, αντί να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές πληρωμές ή ΑΤΜ; Τότε από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνεις μόνος σου την ανάλογη προμήθεια. 

Αυτό είναι λίγο ως πολύ το μήνυμα της Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που υπογράφεται σήμερα- εκτός απροόπτου- και τίθεται σε ισχύ μέσα στα επόμενα 24ωρα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ. 

Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακόμα κι αν κάποιος από αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων επιθυμεί να πληρώσει π.χ. ΦΠΑ ή Τέλη Κυκλοφορίας στο γκισέ της τράπεζας και όχι μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού ή ΑΤΜ, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη σχετική προμήθεια. 

Το ύψος της προμήθειας για το γκισέ θα διαμορφωθεί από κάθε τράπεζα, αν και κρίνοντας από την ανάλογη προμήθεια που πληρώνει σήμερα η ΑΑΔΕ (ως 0,29 ευρώ) για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές- πληρωμές, δεν θα πρέπει να αναμένεται υψηλό, εκτός αν οι τράπεζες αποφασίσουν με αυτόν τον τρόπο να “διώξουν” τους φορολογούμενους από τα ταμεία τους. Για το Δημόσιο το συνολικό κόστος είναι, όμως, μεγάλο, καθώς με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΑΑΔΕ χρεώθηκε 18,7 εκατ. ευρώ για προμήθειες, που αφορούν σε πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες. Με την αλλαγή του καθεστώτος, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς εφεξής η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις πληρωμές μόνο των παραπάνω ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων στο γκισέ. 

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων και τελών- όχι απαραίτητα μέσω e- banking αλλά και μέσω τραπεζικών λογαριασμών- έχει και μια άλλη, μάλλον φιλόδοξη στόχευση: να περιορίσει το “μαύρο” χρήμα, που χρησιμοποιείται για πληρωμές φόρων τοις μετρητοίς στο γκισέ. Είναι, όμως, προφανές ότι αν κάποιος θέλει να «ξεπλύνει» το «μαύρο» χρήμα του, δεν θα διστάσει να το κάνει λόγω της προμήθειας που θα πληρώνει στην τράπεζα. 

Στο νοικοκύρεμα του “οίκου” της ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνονται και συγχωνεύσεις- συστεγάσεις εφοριών. Είναι ενδεικτικό ότι από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ μόνο από το κόστος των μισθωμάτων, που καταβάλλονται σήμερα για τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

Πηγή: IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: