Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Οι κινήσεις "ματ" στους ελέγχους της εφορίας για τις αποδείξεις

Οι κινήσεις "ματ" στους ελέγχους της εφορίας για τις αποδείξεις

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι κινήσεις "ματ" στους ελέγχους της εφορίας για τις αποδείξεις
Του Σπύρου Δημητρέλη
Βροχή πέφτουν κάθε μέρα τα λουκέτα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις.
Η βροχή, όμως, αυτή από τα λουκέτα αποκαλύπτει το μέγεθος της φορολογικής παραβατικότητας μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων αλλά κρύβει πίσω της και τη στρατηγική που ακολουθείται για τους ελέγχους προκειμένου αυτοί να είναι πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Οι ελεγκτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τακτικές που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν από σκακιστικές έως και ποδοσφαιρικές προκειμένου να επιτυγχάνουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και του… σκοραρίσματος.
Ας δούμε αναλυτικά τι λένε έμπειρα ελεγκτικά στελέχη:
- οι έλεγχοι γίνονται με τρόπο που επιχειρείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικότητας των ελέγχων που δημιουργεί η λεγόμενη εντοπιότητα. Έτσι, ελεγκτικά συνεργεία από εφοριακούς της Αττικής  μπορεί να βρεθούν στη Ρόδο για έλεγχο και αντίστροφα
- οι προορισμοί των ελέγχων ανακοινώνονται όσο πιο αργά γίνεται και στους ίδιους τους ελεγκτές προκειμένου να εξασφαλίζεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού των ελεγχόμενων. Είναι γνωστό στο ΥΠΟΙΚ ότι οι ταμειακές παίρνουν φωτιά όταν μαθεύεται η επικείμενη άφιξη των ελεγκτών
- οι επαναληπτικοί έλεγχοι. Έχουν καταγραφεί επαναληπτικοί έλεγχοι στο ίδιο μέρος με διαφορά ωρών. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές επισκέπτονται ένα νησί.
Πραγματοποιούν τους ελέγχους και στη συνέχεια μπαίνουν στο πλοίο και αναχωρούν. "Στο νησί πέφτει σύρμα ότι έφυγαν", λέει ελεγκτής. "Ωστόσο, οι ελεγκτές παίρνουν στο πρώτο λιμάνι το πλοίο της επιστροφής στο νησί και ξεκινούν και πάλι τον έλεγχο. Σε αυτόν τον δεύτερο έλεγχο συνήθως διαπιστώνονται και οι περισσότερες παραβάσεις…"
- οι επαναληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπισθεί να μην κόβουν αποδείξεις. Έχει διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις που έχουν εντοπισθεί να μην κόβουν αποδείξεις και τους επιβλήθηκε και το μέτρο του 48ωρου λουκέτου, όταν ανοίξουν και πάλι συνεχίζουν να μην κόβουν αποδείξεις πιστεύοντας ότι η πιθανότητα να εντοπισθούν και πάλι είναι μειωμένη. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει πλέον σε περιπτώσεις υποτροπής ακόμη και λουκέτο 10 ημερών
- η εμφάνιση των ελεγκτών ως πελάτες της επιχείρησης. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που οι ελεγκτές εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι να ενοικιάσουν ένα δίκυκλο ή ένα δωμάτιο
- η παραμονή των ελεγκτών πάνω από την ταμειακή μηχανή για πολλές ώρες.
Στην περίπτωση αυτή μετρούν το τζίρο της επιχείρησης και στη συνέχεια τον συγκρίνουν με τον τζίρο που έχει "χτυπηθεί" στην ταμειακή μηχανή την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Αν διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση η επιχείρηση μπαίνει στη μαύρη λίστα για μελλοντικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 40.000 προληπτικών ελέγχων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: