Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σε δόσεις

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σε δόσεις

Τι προσφέρουν οι τράπεζες και το δημόσιο

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σε δόσεις
Την πληρωμή των φόρων μέσω των πιστωτικών καρτών καθώς και των άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες θα επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο των εκκαθαριστικών οι περισσότεροι Έλληνες.
Τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων είναι «βαριά» για τους φορολογούμενους που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από ακίνητα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, μισθωτούς που εισπράττουν εισοδήματα και από «μπλοκάκι», τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ. Αντίθετα κερδισμένοι είναι φέτος οι μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι συστημικές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Στη βάση αυτή, εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις με τους εξής τρόπους:
• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι το φόρο τους με τις κάρτες τους σε πολλές δόσεις. Έτσι, η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.

Η τέλεια …φοροκαταιγίδα

Αποκάλυψη τον Σεπτέμβριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Παραδείγματα με τις εισφορές που θα πληρώσουν

Η τέλεια …φοροκαταιγίδα
Και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), και φόρος εισοδήματος με όλα τα... παρελκόμενα -τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης- αλλά και αναδρομικός υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του 2017. Για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της «τέλειας καταιγίδας».
Εκτός από τα εκκαθαριστικά των φόρων που θα πρέπει να αποπληρώνουν στην ώρα τους –αν θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τυχόν ρυθμίσεις συσσωρευμένων οφειλών από το παρελθόν- θα πρέπει να ανταπεξέλθουν και στα καινούργια ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα είναι «φωτιά».
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Μέτοχοι εταιρειών οι οποίοι προχώρησαν σε διανομή κερδών μέσα στο 2016 ή ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη στη φετινή φορολογική δήλωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη κάτι που φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Ελεύθερος επαγγελματίας εμφάνισε κέρδη 15.000 ευρώ στη φορολογική δήλωση του 2016. Βάσει αυτού του ποσού, πλήρωνε από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα 336,88 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά και για τις ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε και θα γίνει η καινούργια εκκαθάριση των εισφορών βάσει των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από τη φορολογική δήλωση του 2017, ο επαγγελματίας θα έχει πληρώσει συνολικά 2.695 ευρώ σε διάστημα 8 μηνών (Ιανουάριος-Αύγουστος). Στη φορολογική δήλωση του 2017, ο επαγγελματίας θα εμφανίσει κέρδη 30.000 ευρώ (σ.σ. ο διπλασιασμός των κερδών δεν είναι αδύνατον να αποτυπωθεί σε έναν επαγγελματία καθώς αρκεί μια καλή δουλειά μέσα στο προηγούμενο έτος ή μια κακιά στιγμή για να διαφοροποιήσει συνολικά την εικόνα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω). Με τα κέρδη των 30.000 ευρώ ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει εισφορές 8.085 ευρώ. Δεδομένου ότι μέχρι και τον Αύγουστο θα έχει καταβάλλει συνολικά 2.695 ευρώ, θα του απομένουν 5.390 ευρώ για να εξοφληθούν οι εισφορές της φετινής χρονιάς. Για αυτό το ποσό, ο ασφαλισμένος θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις δόσεις: Από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο (σ.σ. υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι δόσεις να είναι τρεις καθώς είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν την καινούργια εκκαθάριση μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου). Ακόμη και στην περίπτωση που δοθούν τέσσερις δόσεις, ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει το εξωφρενικό ποσό των 1.347,5 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή, ο μηνιαίος προϋπολογισμός του επαγγελματία, θα επιβαρυνθεί κατά 1.000 ευρώ τον μήνα για το τελευταίο 4μηνο του έτους και ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνεται και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Στις 30.000 ευρώ κέρδος, ο φόρος που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα είναι 7300 ευρώ συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος συν εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η παρακράτηση φόρου που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το εκκαθαριστικό θα δείξει πάνω από 2.000 ευρώ.
2. Τι θα γίνει αν κάποιος εμφανίσει μείωση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2016 συγκριτικά με τα κέρδη του 2015; Σε αυτή την περίπτωση, ο επαγγελματίας θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση για τέσσερις μήνες να πληρώνει αισθητά λιγότερα στον ΕΦΚΑ συγκριτικά με το ποσό καταλογισμού για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Ένας επαγγελματίας που εμφάνισε κέρδη 20.000 ευρώ στη φορολογική δήλωση του 2015, πλήρωνε μέχρι τώρα 449,17 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ. Με βάση τα κέρδη του 2015, το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στον ΕΦΚΑ θα έφτανε στα 3.773 ευρώ εκ των οποίων τα 3.583 ευρώ θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Έτσι, για το υπόλοιπο της χρονιάς από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχουν απομείνει προς πληρωμή μόλις 179 ευρώ καθώς στα κέρδη του 2016, αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 3.773 ευρώ. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πληρώνει μόλις 45 ευρώ τον μήνα.
Εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα και μισθωτοί
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που θα εμφανίσουν διαφοροποίηση στα κέρδη τους, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, δεν είναι οι μοναδικοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με την αναδρομική έκπληξη του ΕΦΚΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες θα χρειαστεί μέσα στο φθινόπωρο να παραλάβουν ειδοποιητήρια τα οποία δεν θα περιμένουν. Μεγάλες κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Φορολογούμενοι οι οποίοι εκτός από μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα. Οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογίζονται πλέον και επί αυτών των εισοδημάτων. Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα στείλει τα στοιχεία στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών οι οποίες και θα αναζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου.
2. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες) τους οποίους το «σύστημα» δεν έχει εντοπίσει ακόμη ώστε να τους ζητήσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν από τις αρχές του χρόνου. Πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού και αυτών των επαγγελματιών. Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταλήξει σε μια μέθοδο για την καταβολή των ποσών που θα καταλογιστούν καθώς οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες.
Από την εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

«Εγκεφαλικό» προκαλούν τα εκκαθαριστικά

Φωτιά για μισθωτούς που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα

«Εγκεφαλικό» προκαλούν τα εκκαθαριστικά
Σοκ προκαλούν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.
Σε μερικές ημέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Taxisnet σχεδόν 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις. Μεγάλα λογιστικά γραφεία εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μία ακόμα παράταση εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τις δηλώσεις των αγροτών.
Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, ο μέσος φόρος των οποίων ήδη προσεγγίζει τα 1.200 ευρώ ανά μέσο όρο. Στη βάση αυτή ήδη εκφράζονται φόβοι πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους! Όπως και να έχουν τα πράγματα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Μέχρι και το 2015 τα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα φορολογούνταν με ξεχωριστή κλίμακα και με πρώτο φορολογικό συντελεστή 26%, ενώ τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες με άλλη κλίμακα και με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 22%.
Τα εισοδήματα του 2016 τόσο από το ελευθέριο επάγγελμα όσο και από τις μισθωτές υπηρεσίες φορολογούνται ενιαία (με μία φορολογική κλίμακα), εξέλιξη που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές που φθάνουν μέχρι και 45%.
Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015 ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ.
Για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες ο φόρος ανέρχεται στα 2.300 ευρώ (4.400 - 2.100 ευρώ που ανέρχεται η έκπτωση φόρου), ενώ για το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα ο φόρος φτάνει στα 6.500 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται στα 800 ευρώ. Συνολικά ο φόρος του 2015 διαμορφώνεται στα 9.600 ευρώ.
Το αντίστοιχο εισόδημα του 2016, όπως προαναφέρθηκε θα φορολογηθεί με ενιαία κλίμακα, με χαμηλότερο συντελεστή 22% και υψηλότερο 45%.
Ο ανωτέρω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 11.150 φόρο εισοδήματος και 1.701 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 37% συγκριτικά με το 2015.
Οι φορολογούμενοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να σηκώσουν τα βάρη που τους φόρτωσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα «τσουχτερά» χρεωστικά εκκαθαριστικά αυξάνουν τον κίνδυνο διόγκωσης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,456 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος 1,630 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο 2016 ήταν 2,755 δισ. ευρώ ενώ εφέτος 2,619 δισ. ευρώ. Το Μάρτιο 2016 ήταν 3,636 δισ. ευρώ ενώ εφέτος 3,277 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο 2016 ήταν 4,330 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος 4,031 δισ. ευρώ. Το Μάιο 2016 ήταν 5,584 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος 4,748 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: