Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλή ψαριά, μικρά τα ψάρια...

Καλή ψαριά, μικρά τα ψάρια...

Περίπου 53.000 φορολογούμενοι που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν κεφάλαια ύψους 100.000-300.000 ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.
Απουσιάζουν δηλαδή τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, προφανώς γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων καθώς φαίνεται έχει ή τουλάχιστον θεωρεί ότι έχει «καλά κρυμμένα μυστικά» στο εξωτερικό, σε θυρίδες και σε στρώματα.
Οι περισσότεροι από τους 53.000 φορολογουμένους δεν παρουσιάστηκαν και τόσο… οικειοθελώς στην Εφορία, αλλά αντίθετα κλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.
Χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου.
Οσοι λοιπόν έσπευσαν στην Εφορία και εντάχθηκαν στη ρύθμιση το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα που προβλέπει πρόστιμα έως και 120% και να γλιτώσουν τις ποινικές κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό πρόσθετων φόρων που έχει βεβαιωθεί φθάνει τα 316 εκατ. ευρώ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει από το βήμα της Βουλής ότι τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν εντοπιστεί ανέρχονται σε 3,671 δισ. ευρώ.
Στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κεφάλαιο μπήκε σε ρύθμιση και εξοφλείται με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι μέχρι σήμερα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και εκτιμούν ότι μέχρι τη λήξη της ρύθμισης στις 30 Σεπτεμβρίου το ποσό των πρόσθετων φόρων θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση πετυχημένη, καθώς φέρνει περισσότερο ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία από αυτό που προσδοκούσαν.
Οι εισπράξεις αυτές, όπως σημειώνεται, δεν μετρούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι ωστόσο έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για κοινωνική πολιτική (αυξήσεις κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ.).
Οι υποθέσεις πάντως των φορολογουμένων που μπήκαν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης των εισοδημάτων δεν συνδέονται με το «μαύρο χρήμα».
Ειδικότερα, αφορούν:
1. Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών).
Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
2. Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Υποβάλλονται από φορολογουμένους που ελέγχονται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
3. Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
4. Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
5. Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών αυτό που περιμένουν είναι η καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις ελέγχων πέραν της πενταετίας.
Η απόφαση θα παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα την αξιολογήσει και θα κρίνει ποιες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορούν να ελεγχθούν και ποιες θα παραγραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: