Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Πόρισμα-βόμβα για παράνομες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Πόρισμα-βόμβα για παράνομες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Πόρισμα-βόμβα για παράνομες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Τεράστιο κόλπο με τις επικουρικές συντάξεις που βγήκαν παράνομα και αφορούν σε περίπου 900 με 1.000 αποφάσεις για αιτήσεις μετά την 1η/1/2015, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο τρόπος υπολογισμού και οι δείκτες θνησιμότητας που προβλέπει ο νόμος, αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο σε εμπιστευτικό πόρισμα του ΕΤΕΑ.
Το πόρισμα υπογράφεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου και αναφέρεται σε 900 με 1.000 αποφάσεις στις οποίες ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο αποδείχθηκε ότι εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση του νόμου, γιατί αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1η/1/2015 οι οποίες έχουν παγώσει για το ΕΤΕΑ, το υπουργείο Εργασίας και η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατούν να καθορίσουν τις παραμέτρους του νέου μαθηματικού τύπου για να βγουν τα ανάλογα ποσά!
Οι συντάξεις που βγήκαν είναι παράνομες και μάλιστα βγήκαν εκτός σειράς από τη λίστα αναμονής στην οποία αθροίζονται αυτή τη στιγμή 126.022 ασφαλισμένοι, οι οποίοι προηγούνται, γιατί έχουν κάνει αίτηση μέχρι 31/12/2014 και οι συντάξεις τους βγαίνουν με το παλιό τρόπο και όχι με το νέο σύστημα.
Επίσης το περιεχόμενο του εμπιστευτικού πορίσματος του ΕΤΕΑ για τις συντάξεις, που βγήκαν με αίτηση μετά την 1η/1/2015 χωρίς να υπάρχει εφαρμογή νόμου αναφέρει στο διά ταύτα τα εξής:
Να ανακληθούν τελείως όσες επικουρικές έχουν έναρξη καταβολής μαζί με την κύρια από 1ης/1/2015.
Να αναθεωρήσουν όσες επικουρικές έχουν ημερομηνία αίτησης και έναρξη καταβολής σύνταξης μετά την 1η/1/2015, πλην των περιπτώσεων που αφορούν επικουρικές λόγω θανάτου συνταξιούχου ο οποίος όμως έπαιρνε επικουρική πριν το 2015.
Να αναθεωρηθούν όλες οι επικουρικές που βγήκαν και πληρώθηκαν με αίτηση μετά την 1η/1/2015, για συνταξιούχους που είχαν ήδη κάνει αίτηση ή έπαιρναν κύρια σύνταξη πριν από το 2015.
«Πακέτο»
Το κλειδί στις αποφάσεις αυτές, που είναι κοντά στις 1.000, σύμφωνα με τον δειγματοληπτικό έλεγχο έχει να κάνει με το γεγονός πως ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΑΔΚΥ, που εξέδωσε τις 300 εκτός σειράς επικουρικές συντάξεις, μόλις βγει η επικουρική καταβάλλεται ταυτόχρονα και το εφάπαξ, επίσης εκτός λίστα αναμονής!
Πέρασαν δηλαδή 126.022 ασφαλισμένους που περιμένουν την επικουρική με αίτηση ακόμη και πριν το 2013 και πήραν πιο γρήγορα και το εφάπαξ από το παράθυρο, αφήνοντας πίσω περίπου 63.000 δικαιούχους που το περιμένουν μαζί με την επικουρική από το 2014!
Στο πόρισμα επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες σε υπαλλήλους που έβγαλαν τις επικουρικές με την παρατήρηση ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελέγχθηκαν δεν έχει τον όρο της επιφύλαξης» επειδή δεν λειτουργεί ο νόμος.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: