Μπορεί οι ελεγκτές να «μοιράζουν» λουκέτα τις τελευταίες μέρες για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς, ο διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων όμως «μοιράζει» οδηγίες θέτοντας τους ελεγκτές προ των ευθυνών τους. Με εγκύκλιο που εξέδωσε τους υπενθυμίζει τους νόμους για τα πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και το τι έπαθαν οι συνάδελφοί τους όταν επιχείρησαν να εκβιάσουν, ή όταν «ξέχασαν» να διενεργήσουν έλεγχο.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ο κ. Πιτσιλής, όπως φαίνεται, άνοιξε το αρχείο με τις βαριές υποθέσεις όπου τέθηκαν σε αργία εφοριακοί για παράβαση καθήκοντος.
Τους θυμίζει πώς τέθηκε σε οριστική αργία ελεγκτής που εκβίασε επιχειρηματία ζητώντας του 50.000 ευρώ, πέραν βέβαια των ποινικών θεμάτων που αντιμετώπισαν. Τους θυμίζει πώς αντιμετωπίζονται όσοι χτυπούν κάρτα και εξαφανίζονται, αλλά και τι έπαθε εφοριακός που «ξέχασε» να περάσει στο σύστημα taxis πληρωμή που έκανε κάποιος φορολογούμενος.
Μέσω των υποθέσεων αυτών, τους δείχνει την επόμενη μέρα για όσους εκβιάσουν ή κλείσουν τα μάτια και βλάψουν τα συμφέροντα του Δημοσίου:
• Η παράλειψη διενέργειας ελέγχου και απάντησης σε δελτία πληροφοριών που είχαν σταλεί από μία ΔΟΥ προς άλλη χαρακτηρίστηκε ως ατελής εκπλήρωση καθήκοντος. Ο υπάλληλος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας για την παράλειψη, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι η τρίμηνη προσωρινή παύση με αντίστοιχη στέρηση των αποδοχών του αποτελούσε εύλογη πειθαρχική ποινή, καθότι ο υπάλληλος ήταν ενήμερος για τα δελτία πληροφοριών και απέφευγε συστηματικά να απαντήσει σε αυτά ή να αναθέσει την απάντηση σε άλλον υπάλληλο.
• Ο εκβιασμός επιχειρηματία από ελεγκτή της ΔΟΥ να του καταβάλει ποσόν ύψους 50.000 ευρώ, ώστε να μην του καταλογίσει τις διαπιστωθείσες φορολογικές παραβάσεις οι οποίες επέσυραν πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ, χαρακτηρίστηκε, εκτός από παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, και ως ανάρμοστη πράξη, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.
• Προϊστάμενος ΔΟΥ, έχοντας πρόσβαση στο σύστημα taxis και σε φορολογικά στοιχεία φορολογουμένων εκτός της αρμοδιότητάς του, χορηγούσε σε τρίτα πρόσωπα, μέσω emails, πληροφορίες και στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως τις διευθύνσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις πηγές των εισοδημάτων τους, στοιχεία διαχειριστών και ομορρύθμων εταίρων στις περιπτώσεις εταιρειών κ.λπ.
• Προϊστάμενος του τμήματος εσόδων ΔΟΥ εξέδωσε παρανόμως, κάνοντας χρήση του κωδικού taxis και τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου, δύο αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ) σε δύο συγγενικά της πρόσωπα τα οποία είχαν συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 180.000 ευρώ ο πρώτος και 6.000 ευρώ ο δεύτερος, βεβαιωμένες σε άλλη ΔΟΥ και παρότι ήταν υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δηλώσεις ΦΠΑ.
• Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας επειδή πρότεινε να λάβει χρήματα με σκοπό να μην καταχωρίσει φορολογική παράβαση κατά εταιρείας που είχε υποβληθεί σε έλεγχο για τη μη έκδοση απόδειξης πώλησης αγαθών. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
 Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης διότι εισέπραξε μερική καταβολή οφειλής από φορολογούμενο χωρίς να την καταχωρίσει στο σχετικό μητρώο του φορολογουμένου, ενώ παρακράτησε το σχετικό ποσό για τον εαυτό του.
• Υπάλληλοι ΔΟΥ κρίθηκαν ένοχοι ο ένας για απόπειρα εκβίασης κατ’ επάγγελμα και παθητική δωροδοκία και ο άλλος για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις επειδή εκβίαζαν επιχειρηματία κατά τον έλεγχο της επιχείρησης να τους δώσει χρηματικό ποσό, το οποίο και έλαβαν, προκειμένου να μην του καταλογίσουν φορολογικές παραβάσεις που διαπίστωσαν. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν έξι χρόνια κάθειρξη και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή