Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Νέες θέσεις εργασίας, αλλά και άνοδος της ανεργίας

  • Τα στοιχεία της «Εργάνης» καταγράφουν για τα νησιά του Αιγαίου
Νέες θέσεις εργασίας, αλλά και άνοδος της ανεργίας


Ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Ιούνιο και δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 40.599 νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της χώρας, από τις οποίες 1.320 αφορούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, η «Εργάνη» κατέγραψε 561 νέες θέσεις εργασίας στη Σάμο χάρη στην καλή πορεία του τουριστικού τομέα του νησιού, 144 νέες θέσεις στη Χίο, 161 θέσεις στη Λήμνο, 137 στην Ικαρία και 317 στη Λέσβο. Να σημειωθεί ότι από τις νέες θέσεις εργασίας το 43,23% αφορά πλήρη απασχόληση, το 42% μερική απασχόληση και το 14,77% εκ περιτροπής απασχόληση.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο ανήλθε στο 18,8% όταν τον Μάρτιο του 2017 ήταν 18,6% και τον Απρίλιο του 2016 ήταν 16,3%. Αυτό σημαίνει πως, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφονται σαφείς ανοδικές τάσεις.

Δημιουργία θέσεων εργασίας
Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι ο πέμπτος συνεχής μήνας που το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που αναφέρει: «Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, που καταγράφονται στο Π.Σ. “Εργάνη” και στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που καταγράφηκε και τους προηγούμενους μήνες στην αγορά εργασίας. Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων που καταγράφει η “Εργάνη” κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012, με ποσοστό 21,7% εφέτος τον Απρίλιο. H μείωση που έχει επιτευχθεί δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Μας επιτρέπει, όμως, να αισιοδοξούμε. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σχέδιο και υπευθυνότητα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Αποκαλυπτικός ο Ντράγκι
Το θετικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση χαλάει από την απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανεργία στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 31,3% και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτικός για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο επίσημης ανεργίας όσο και διευρυμένης. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, στο οποίο συνυπολογίζονται «τα άτομα που είναι διαθέσιμα, αλλά δεν αναζητούν εργασία, τα άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων και υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες», αγγίζει το 31,3% για το 2016 όταν το 2006 ήταν στο 12,9%, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο του 2016 στο 23,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: