Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Επιστροφή καταθέσεων λόγω... αξιολόγησης Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Επιστροφή καταθέσεων λόγω... αξιολόγησης

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Επιστροφή καταθέσεων λόγω... αξιολόγησης
Αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών έφερε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αντιμετώπισε το αυξημένο κλίμα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 120,42 δισ. ευρώ έναντι 119,42 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2017, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
H βελτίωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών κατά 1 δισ. ευρώ κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου μήνα, όταν καταγράφηκε αύξηση κατά 638 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσιο επίπεδο, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,4%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί ένα μικρό κύμα εισροών στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, από την πλευρά τους, έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στον περιορισμό της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 320 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, έναντι αύξησης κατά 852 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 10,7% από 12,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 947 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 665 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 628 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2017, έναντι αύξησης κατά 186 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 771 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο έναντι μείωσης κατά 214 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,9% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
Ένα ακόμη κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων αποτελεί το γεγονός ότι και στις θυρίδες δεν υπάρχει καμία απόδοση ενώ πολλά αμοιβαία εξωτερικού εμφανίζουν χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις. Οι τράπεζες μπορεί να μην έχουν πλέον το δέλεαρ των υψηλών επιτοκίων, ωστόσο προσφέρουν κάποιες καλύτερες αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις.
Την ίδια στιγμή πάντως η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει υπό το μηδέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,8% από -1,6% το Μάιο. Μάλιστα η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1.322 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 301 εκατ. ευρώ το Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: