Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

Η οικονομία στην Ευρωζώνη ανθεί με το ευρώ να ενισχύεται και να ωφελούνται από αυτό οι καταναλωτές. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που αφορά τις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Εκεί μειώνεται η ζήτηση.
Οι καταναλωτές το αισθάνονται ήδη στις τσέπες τους, όταν ταξιδεύουν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Με λιγότερα ευρώ αγοράζουν περισσότερα αγαθά. Αλλά εκεί που η διαφορά είναι μεγάλη είναι στις ΗΠΑ που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και κάποιο διάστημα φτάνοντας στο μεγαλύτερο ύψος των τελευταίων δυόμισι χρόνων. 

Από ευφορία σε «μπλουζ» λόγω Τραμπ

Ο φόβος για μιμητές του Brexit σε άλλες χώρες δεν επαληθεύτηκε
Η ευτυχής αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εκλογική επιτυχία του Μακρόν που συνέβαλε στο να περιοριστεί η πολιτική ανασφάλεια στην Ευρωζώνη. 
«Οι φόβοι ότι το Brexit θα έβρισκε μιμητές σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν επιβεβαιώθηκαν» υποστηρίζει ο Ούβε Μπούρκερτ, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW.

«Επίσης δεν συνεχίστηκε η νικηφόρος πορεία υπερσυντηρητικών κομμάτων, η οικονομία κινείται, η ανεργία πέφτει ενώ καταναλωτές και επιχειρηματίες το διασκεδάζουν». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, Μαρσέλ Φράτσερ υποστηρίζει ότι το ισχυρό ευρώ είναι το απότοκο μιας κυρίως γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που θα αγγίξει το 1,9% για φέτος, λίγο περισσότερο από πέρυσι. Η εμπιστοσύνη επανέρχεται και μαζί της οι επενδυτές.
Το δολάριο αντίθετα έχει εξασθενήσει, όχι μόνο απέναντι στο ευρώ αλλά και σε άλλα σημαντικά νομίσματα, όπως το ιαπωνικό γιεν ή το ελβετικό φράγκο. «Στις ΗΠΑ η ευφορία έχει μετριαστεί λόγω Τραμπ» σχολιάζει στέλεχος της τράπεζας Helaba. Στον κόσμο των επενδυτών καταγράφεται κλίμα προσγείωσης στην πραγματικότητα μετά τις εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων σε υποδομές και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι «απατηλές ελπίδες για μια γενναία μείωση των φόρων στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για το ασταθές πολιτικό στιλ του προέδρου έχουν προκαλέσει πιέσεις στο δολάριο» εξηγεί η τράπεζα DZ

Μειονεκτήματα για «made in Germnay»

Οι επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στην οικονομία σε σχέση με το δολάριο και άλλα νομίσματα γίνονται αισθητές σε προϊόντα «made in Germany» που τα κάνει ακριβότερα εκτός Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε μείωση της ζήτησης. «Σε χώρες με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η Γερμανία, μια καθόλου καλή εξέλιξη στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών», δηλώνει ο αναλυτής της Commerzbank, Μάρκο Βάγκνερ.
Όμως για τους καταναλωτές πρώτων υλών όπως του πετρελαίου που η αγορά του καθορίζεται σε δολάρια, σημαίνει καταρχήν μείωση της τιμής που μπορεί να ελαφρώσει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε. Ένα άλλο προτέρημα από πλευράς του καταναλωτή ιδιαίτερα για την περίοδο αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι τα φτηνά ταξίδια. Το ευρώ είναι τέλος το δεύτερο σε σημασία νόμισμα του κόσμου, βέβαια σε μεγάλη απόσταση από το δολάριο.
Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια: