Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στο «συρτάρι» οι υποθέσεις με τα εμβάσματα εξωτερικού

Στο «συρτάρι» οι υποθέσεις με τα εμβάσματα εξωτερικού

Τον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει εάν τα στοιχεία των τραπεζών αποτελούν νέα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογικό έλεγχο των εμβασμάτων. Πού θα δώσει προτεραιότητα η ΑΑΔΕ.
Στο «συρτάρι» οι υποθέσεις με τα εμβάσματα εξωτερικού
Στον έλεγχο των «φρέσκων» φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας έχει επικεντρωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, ενώ στο «συρτάρι» θα παραμείνουν μέχρι τον Οκτώβριο χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν φορολογούμενους που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011.
Τότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα κρίνει εάν τα στοιχεία των τραπεζών αποτελούν νέα πληροφοριακά στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στα τέλη του μήνα, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις υποθέσεις που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Έλεγχοι στα εμβάσματα εξωτερικού

Όσον αφορά στον έλεγχο των εμβασμάτων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Η μία απόφαση προβλέπει ότι τα στοιχεία τα οποία προήλθαν από το άνοιγμα λογαριασμών ήταν πάντοτε στη διάθεση των ελεγκτών, οπότε δεν αποτελούν νέο στοιχείο και άλλη μία που προβλέπει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή αποτελούν νέα πληροφοριακά στοιχεία, κάτι που υποστηρίζει και η πλευρά του Δημοσίου.
Ουσιαστικά μέχρι τον Οκτώβριο και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση, τα χέρια των ελεγκτών θα είναι δεμένα.
Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων, γιατί η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από περιόδους παραγραφής πέραν της πενταετίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει δεκαετή παραγραφή που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής Αρχής νέα συμπληρωματικά στοιχεία. Σύμφωνα με την υφυπουργό, νέα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής αρχής είναι και αυτά που προέρχονται από αμοιβαία συνδρομή με φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων κρατών. Σε αυτή την περίπτωση υπάγονται όλες οι λίστες του εξωτερικού, όπως και η λίστα Λαγκάρντ.

Έλεγχοι σε φρέσκες υποθέσεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν λάβει εντολές να διενεργούν ελέγχους και να «ψάχνουν» υποθέσεις από το 2011 και μετά. Οι υποθέσεις αυτές, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν περισσότερο «ψωμί». Το 70% των ελέγχων αφορούν υποθέσεις τελευταίας πενταετίας και το 30% παλαιότερες υποθέσεις.
Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης και με άλλα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: