Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Πιθανή νέα παράταση από τα λάθη και το «αλαλούμ» στις δηλώσεις των αγροτών

Πιθανή νέα παράταση από τα λάθη και το «αλαλούμ» στις δηλώσεις των αγροτών
Μέχρι την Παρασκευή το νέο αρχείο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
05 Ιουλ 2017 - 09:51
Picture 0 for Πιθανή νέα παράταση από τα λάθη και το «αλαλούμ» στις δηλώσεις των αγροτών
Σε σπαζοκεφαλιά τείνουν να εξελιχθούν οι φετινές δηλώσεις για τους αγρότες λόγω των τραγικών λαθών που υπάρχουν στο σύστημα και τα οποία έχουν ως ακόλουθο οι φορολογούμενοι επαγγελματίες  να μένουν στα μισά της διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, η νέα γκάφα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι ότι υπολογίζει τον φόρο εισοδήματος για το 2016 με λανθασμένα στοιχεία, και αυτό γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί το ένα υπουργείο με το άλλο.

Οι λογιστές προσπαθούν να ετοιμάσουν τις φορολογικές δηλώσεις 2016 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε νέους επαγγελματίες, αλλά διαπιστώνουν με έκπληξη ότι υπάρχουν τραγικά λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του TAXISnet που παγιδεύουν τους συγκεκριμένους φορολογουμένους με υπέρογκους φόρους!

Αυτό συμβαίνει γιατί το αρχείο των φορολογουμένων που θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες», το οποίο απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία.

Οι λογιστές των συγκεκριμένων φορολογουμένων, όταν εισέρχονται στο σύστημα TAXISnet για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώνουν ότι ο κρίσιμος κωδικός 037 ή 038 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1, ο οποίος κατοχυρώνει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», δεν έχει προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε η ιδιότητα αυτή να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ. Οι λογιστές δεν μπορούν να συμπληρώσουν από μόνοι τους αυτόν τον κωδικό, διότι το σύστημα ΤΑΧISnet δεν τους το επιτρέπει!

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η ΑΑΔΕ περιμένει μέχρι την Παρασκευή το νέο αρχείο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τη διόρθωση των στρεβλώσεων στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Έαν και σε αυτό το αρχείο παρατηρηθούν εκ νέου λάθη και παραλείψεις θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε νέα παράταση των δηλώσεων η οποία δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες... αλλά και όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: