Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Στις ελληνικές καλένδες ο εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ

Στις ελληνικές καλένδες ο εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ

Τα επόμενα βήματα μετά τη λήξη της προθεσμίας της 14ης Ιουλίου

Στις ελληνικές καλένδες ο εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ
Η προθεσμία για τη δήλωση των ανασφάλιστων οχημάτων χωρίς το ειδικό πρόστιμο των 100-250 ευρώ έληξε. Άγνωστες, ωστόσο, παραμένουν οι βουλές των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η νέα ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό όσων οχημάτων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανασφάλιστα παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα αλλά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το φθινόπωρο.
Επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών σημαίνει ότι οι οδηγοί που εξακολουθούν να έχουν ανασφάλιστα οχήματα, θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη περισσότερο χρόνο είτε να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, είτε να τα θέσουν σε ακινησία. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται φυσικά στην μεγαλοθυμία του ελληνικού Δημοσίου αλλά στην πλήρη αδυναμία του να αντιμετωπίσει ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Ούτε οι πληροφορίες για τα κλεμμένα οχήματα έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών ούτε αποσαφηνίστηκε το πώς θα λύσει το πρόβλημά του ο οδηγός που πούλησε το αυτοκίνητό του προ ετών χωρίς όμως ο αγοραστής να ενημερώσει τις αρχές για τη μεταβίβαση. Το… δυστύχημα δεν σταματάει εδώ. Εκτός από τη διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ουσιαστικά θα την γλιτώσουν –τουλάχιστον προς το παρόν- τόσο αυτοί που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ όσο και αυτοί που άφηναν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας επί σειρά ετών.
Η ιστορία με τα ανασφάλιστα, εξελίσσεται πλέον σε μια επικοινωνιακή «φούσκα». Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με το να παρατείνει την προθεσμία για την ασφάλιση των οχημάτων χωρίς την πληρωμή του παραβόλου, ήταν να «φοβίσει» περίπου 330-350 χιλιάδες οδηγούς από τους συνολικά 1,15 εκατομμύρια που εμφανίζονταν στη σχετική λίστα ύστερα από την πρώτη διασταύρωση. Το μέλλον των υπόλοιπων 800.000 ατόμων αγνοείται. Πρακτικά, και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούν να απαιτήσουν την καταβολή του παραβόλου (ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η διάταξη που τροποποιεί το παράβολο ανάλογα με το είδος του οχήματος) καθώς πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η νέα διασταύρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δεδομένου ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η όλη ιστορία οδηγήθηκε σε ναυάγιο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, η προώθηση της διασταύρωσης θα καθυστερήσει για αρκετό διάστημα ακόμη δεδομένου ότι πλέον προέχουν άλλα θέματα: η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: