Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Σε ποιες εφορίες «λιμνάζουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε ποιες εφορίες «λιμνάζουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Χιλιάδες τα «ραβασάκια» προς οφειλέτες του Δημοσίου

Σε ποιες εφορίες «λιμνάζουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Κινδύνους στα κρατικά ταμεία εγκυμονούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που «λιμνάζουν» στα δημόσια ταμεία. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει καλοκαιρινό «σαφάρι» κατά των οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων.
Ήδη έχει δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που αποστέλλεται στους οφειλέτες, με στόχο από 25.000-30.000 που κυμαινόταν μέχρι πρότινος να φθάσει σύντομα τις 100.000.
Παράλληλα συνεχίζονται, χωρίς καμία προειδοποίηση, και οι κατασχέσεις λογαριασμών που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στα συρτάρια των εφοριών όλης της χώρας βρίσκονται χιλιάδες ληξιπρόθεσμα χρέη.Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.
Ειδικότερα:
• Στις Εφορίες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΟΥ της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των χρεών φτάνει στα περίπου 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 8 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
• Στις Εφορίες του Πειραιά, όπου συμπεριλαμβάνονται μεγάλες νησιωτικές ΔΟΥ, οι φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει χρέη περίπου 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν.
• Στις Εφορίες της Β. Ελλάδας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν στα 22 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
• Στις Εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου τα χρέη αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις μεγάλες ΔΟΥ, παρατηρείται αύξηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε πολλές περιφερειακές Εφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: